Ціни на карбамід у ЄС наблизились до критично низького рівня

19 травня 2024, 13:41 4314

Тиск на ціни відбувається на ринку добрив Євросоюзу, оскільки попит на поточний сезон скорочений, а обсяги на новий сезон покупці не квапляться контрактувати.

Активність у новому сезоні обмежена, але торгується товар для постачання у червні, повідомляє «Інфоіндустрія».

«Загальне зниження цін покуазує, що ринок близький до показників липня 2023 року, коли був обвал ринку азотних добрив у ЄС, що також спричиняло зупинки виробництв», — уточнюють фахівці. 

Ціни на карбамід у Північно-Західній Європі минулого тижня знизились на 30 — до 300-340 /т, FCA — насипом. Трейдери створюють короткі позиції для нового сезону, але мають час до вересня, щоб покрити ці вантажі. Сам факт коротких позицій — впевненість у подальшому зниженні цін у постачальників, пояснюють експерти. Головними постачальниками ЄС залишаються Єгипет, Близький Схід та Балтика.

Рівень цін на прильований карбамід лишається відносно стабільним, зважаючи на відсутність пропозиції для промислового сектору. Але ціна на прильований карбамід у Перській Затоці знизилась до 268-275 $/т, FOB.

«На цьому тлі ціни на Балтиці у 245-260 $/т, FOB виглядають дуже привабливими», — додають фахівці.

За даними аналітиків «Інфоіндустрії», нові ціни неодмінно торкнуться й України. Вже на кінець травня початок червня заходить свіжий імпорт товару з Туркменістану, але і в Україні попит значно впав. Імпорт уже контрактується за цінами від 320 $/т, CIF.