Третина бізнесу України закрилась, ще 45% працює у «пів ноги»

13 квітня 2022, 14:34 678

Фінансова система України перебуває у великому стресі.

Про це в інтерв'ю Financial Times заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє Урядовий портал. 

Він закликав надати екстрену фінансову допомогу в розмірі десятків мільярдів доларів, щоб зменшити дефіцит бюджету, спричинений російським вторгненням.

«У березні державні витрати перевищили доходи на $2,7 млрд. Україна очікує, що у квітні та травні різниця, спричинена війною, досягне $5-7 млрд на місяць, — зазначив Сергій Марченко. — Наразі йдеться про виживання нашої країни. Якщо ви хочете, щоб ми продовжували вести цю війну, щоб ми перемогли у цій війні, тоді нам потрібна фінансова допомога».

Сергій Марченко зазначив, що близько 30% українських компаній припинили свою діяльність, а 45% працюють, знизивши потужності. Споживання електроенергії скоротилося на 35%. Торгівля впала, експорт скоротився вдвічі з лютого по березень, а імпорт упав більш ніж на дві третини.

«Пріоритетом також є короткострокове фінансування. Оскільки Україна намагається скоротити дефіцит бюджету, уряд уже провів скорочення видатків більш ніж на $6 млрд, але цього замало. Ми можемо провести деякі скорочення, але це не покриває дефіцит бюджету», — наголосив Сергій Марченко.

Доходи становлять трохи більше половини довоєнного рівня, додав він. Дефіцит бюджету 2022 року, який до вторгнення росії оцінювався в 3,5% ВВП, зросте в декілька разів залежно від тривалості війни.

«Уряд продовжує виконувати свої основні зобов'язання щодо виплати зарплат та пенсій у державному секторі та погашення боргів. Минулого місяця країна здійснила платіж у розмірі $292 млн за єврооблігаціями, деномінованими в доларах, термін погашення яких настає у вересні, і продовжуватиме виконувати свої зобов'язання, щоб уникнути дефолту або реструктуризації», — зазначив він, пояснивши, що Україна хоче мати доступ до пільгового та комерційного фінансування, а також продовжувати випускати зовнішні боргові зобов'язання.