Незадовільні фінансові показники «забирають» у аграріїв кредити

26 вересня 2023, 08:40 1875

Під час війни аграрний сектор зазнав величезних втрат, тому потреба в кредитах суттєво зросла. Якщо в 2021 році сільгоспвиробники отримали 82,4 млрд грн кредитів, то в 2022-му — 118,9 млрд грн. За перші 4 місяці 2023 року аграрії отримали понад 30 млрд грн кредитів.

Про це говорить кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

За його словами, значну частину кредитів аграрії отримують за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» за пільговими ставками.

propData.content.image
Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт

Проте для отримання банківського кредиту аграрне підприємство повинно мати фінансові показники, які свідчили би про його здатність вчасно погасити кредит і відсотки, а також мати необхідну заставу. Частина аграріїв має незадовільні фінансові показники, або у них відсутня застава, тому взяти кредит у банку вони не можуть. Банки неохоче надають кредити і підприємствам, які працюють поблизу зони бойових дій.

У багатьох випадках аграрії можуть отримати кошти або різного роду товари, зокрема пальне, насіння, засоби захисту рослин, завдяки механізму аграрних розписок. Цей механізм працює ще з 2013 року. До війни щороку аграрії отримували за ним близько 22 млрд грн. Динаміка видачі аграрних розписок зберіглася і після початку повномасштабної воєнної агресії, хоча і в менших обсягах.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua