Аграрним розпискам збільшують інвестиційну привабливість

25 вересня 2023, 08:00 1596

Потреби аграріїв у фінансуванні нині значно більші, ніж у довоєнні роки. Водночас доступ до фінансування часто ускладнений через відсутність необхідної кількості твердої застави.

На цьому наголошує спеціаліст з фінансового сектору Проєкту «Розвиток доступу сільського господарства України до ринків капіталу» Кирило Мухамедзянов.

За його словами, знищена та пошкоджена інфраструктура ускладнює залучення кредитних ресурсів, зокрема через державні програми підтримки.

propData.content.image
Марія Ревенко, заступник генерального директора УКАБ з адвокації

Якщо брати програму «Доступні кредити 5-7-9%», яка дійсно дає аграріям можливість сьогодні виживати, то у її функціонування є нюанс: програма практично не працює на деокупованих територіях. Йдеться, зокрема, про Харківську та Херсонську області. Банки не хочуть працювати на деокупованих територіях, оскільки бачать там великі ризики, і навіть під державні гарантії їм це нецікаво.

Зменшити навантаження на державні програми підтримки, вдосконалюючи механізм видачі аграрних розписок, покликаний законопроєкт № 9352, який, крім іншого, уможливить повноцінне використання прав оренди землі в господарському обороті, зокрема, у якості застави під час залучення фінансових ресурсів, а також врегулює окремі питання надання державної підтримки організаціям водокористувачів та інвентаризації меліоративної мережі, що здійснюється на замовлення ОВК.

Кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський пояснює, що передбачається, що під час оформлення аграрної розписки на земельну ділянку за згодою сторін можуть бути накладені обтяження.

propData.content.image
Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт

Зокрема, аграрій протягом виконання своїх зобов'язань без згоди кредитора не зможе відчужувати земельну ділянку, передавати право оренди або вносити будь-які зміни в договір, за яким він набув право розпоряджатися земельною ділянкою.

Водночас він наголошує, що вказаний механізм є добровільним. У разі його застосування сторонами надійність аграрних розписок та їхня привабливість для кредиторів суттєво збільшується, тому можна очікувати зростання залучених коштів завдяки цьому механізму. Підтримують нововведення і у банківському секторі.

Зокрема, керівник «ОТП Агро Фабрика» Іван Єрко вважає, що, крім оформлення у заставу врожаю, оформлення інших застав покращить позицію кредиторів. За його словами, для ОТП Банку фінансування під аграрні розписки є пріоритетним напрямом, оскільки фінустанова давно працює з цим інструментом, і вже профінансовано клієнтів на 6,5 млрд грн.

В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» вважають, що зміни підуть на користь сектору, адже передбачають більші можливості отримання додаткового фінансування для аграріїв. «Залучення коштів у аграрний сектор будь-якими шляхами є критично необхідним для функціонування галузі», — стверджує Марія Ревенко.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua