Зубко: Льонарство може стати фішкою Житомирщини

28 серпня 2016, 11:37 2609

В селі Стремигород Житомирської області вчора відбувся Всеукраїнський фестиваль льону. Головний організатор та ідеолог проекту, депутат Житомирської обласної ради та власниця агрокомпанії «Зоря» Ірина Костюшко зазначила, що з поверненням льону на українські чорноземи відродяться села, будуть створені нові робочі місця.

За її словами, метою фестивалю є підтримка та розвиток вирощування культури льону, а в подальшому переробка і виробництво товарів з нього в Україні.

«Дана культура є нішевою для нашої області, вона не виснажує землі та користується попитом у всьому світі», — каже Ірина Костюшко.

Варто зазначити, що у 1990 році половину доходів обласного бюджету забезпечувало саме льонарство.

«Завдяки децентралізації кожен регіон отримує нагоду зайняти унікальну нішу, власну автентичну фішку для соціально-економічного розвитку. Для Житомирщини така ніша — льонарство. Сьогодні ми надали громадам регіону можливість збільшити свої доходи за рахунок вирощування, переробки й експорту льону. Це величезні перспективи для громад, пов’язані із внутрішнім ринком льону та експортом до ЄС», — наголосив на відкритті заходу віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.


Для довідки: Фестиваль льону на Житомирщині проходить вже вдруге. У цьому році він став більш масштабним і вийшов на всеукраїнський рівень. Організатори наголошують, що подібний захід необхідний області не лише для розширення напрямків економічної діяльності, а й з мистецької точки зору, оскільки планують його перетворити в один із кращих щорічних фестивалів, який буде асоціюватися з Житомирщиною.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua