Зерно жита використовують насамперед для виробництва житнього хліба, який відомий своїми високими поживними якостями. Крім того, культура йде на виробництво спирту — пива, віскі, горілки, а також є відмінним кормом у скотарстві й свинарстві.
Про це AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
Він додає, що це єдиний злаковий продукт, який покращує лімфообмін, відновлює мікрофлору в організмі людини, знижує цукор та прибирає зайвий холестерин. Жито має унікальні характеристики й переваги перед іншими злаковими культурами під час вирощування.
Водночас відновлюється інтерес до нього і як до кормової культури. Тому, на думку науковців Інституту аграрної економіки, культура може представляти інтерес для аграріїв з низки причин, а саме:
Універсальність у використанні. Жито — це:
Альтернативний сівозмінний варіант. Жито може бути висіяне як озима культура, що сприяє рівномірному завантаженню посівного сезону. Культуру також використовують як сидерат, оскільки після збору врожаю вона залишає ґрунт добре структурованим і збагаченим органікою. Як покривна культура — запобігає ерозії ґрунту.
Високий вміст клітковини і корисних речовин. Жито багате на клітковину, вітаміни групи B, мінерали та антиоксиданти. Це робить його популярним для виробництва продуктів із високою харчовою цінністю.
«Отже, жито є привабливою для аграріїв культурою, особливо в регіонах із несприятливими умовами вегетації, де воно може забезпечити стабільний врожай за менших витрат», — резюмує Олександр Нечипоренко.