Перевага вертикальних ферм — незалежність від клімату

03 лютого 2021, 11:20 4102

При створенні вертикальної ферми необхідно належним чином провести маркетинг та брендування готового продукту. Це найважливіше для того, щоб виробництво було економічно успішним.

Таку думку під час лекції «Контроль клімату в теплицях» в рамках проекту «Агрокебети» висловив менеджер міжнародних проєктів Вагенінгенського університету та науково-дослідного центру в Нідерландах Джок Кемпен.

Звичайно, додає він, обирати для вирощування необхідно продукти з високою ціною, адже це дорога система.

«Люди мають бути достатньо божевільними, щоб купувати латук, що вирощується на таких фабриках», — каже Кемпен.

Розповідає, що у Японії, наприклад, акцентують, що таке виробництво вільне від пестицидів. Через це місцеві споживачі готові платити захмарну ціну, щоб купити латук з вертикальної ферми.

Основна різниця між традиційною теплицею та вертикальною фермою полягає в необхідності круглорічного штучного освітлення.

N.B. Досвід Нідерландів: як сучасні теплиці наростили аграрне виробництво у 15 разів

«В університеті ми працюємо з вертикальними фермами. Ви почуваєтеся дивно всередині такої камери, адже всі стають жовтими. Фактично там побачите багато лотків та систему освітлення над ними, — ділиться Кемпен. — Є вентиляція, щоб підтримувати певну температуру».

У закритій вертикальній фермі немає взаємодії із зовнішнім середовищем. Фермери незалежні від клімату — чи то надворі сніг, чи то 50 градусів тепла. Це одна з переваг таких технологій. Інша перевага — ви виробляєте продукцію локально, біля споживача. Наприклад, у супермаркеті. Також вертикальна ферма — це наднизьке або відсутнє використання пестицидів, чітке прогнозування обсягів виробництва, стабільна якість.

Вертикальні ферми працюють в США, Німеччині, Японії та багатьох інших країнах. Зараз велика ферма будується в Абу-Дабі (ОАЕ).

«Щоб це було економічно привабливо, треба використовувати простір та освітлення найбільш ефективно. Вертикальні ферми споживають надбагато енергії, це дорого. Поки що у таких системах вирощується лише латук та трави. А от томати — технологічно складно і менш рентабельно», — розповідає Кемпен.

Щоб виробити кілограм латука, треба 50 Моль або 5 кВт год штучного освітлення. Тобто 25 євроцентів доведеться заплатити тільки за освітлення. У випадку томатів витрати на кілограм зростають до 9 кВт год.

«Але ж це лише операційні витрати на електроернергію для освітлення. Врахуйте інвестиції, заробітну плату та все решту. Вийде дуже дорого», — говорить фахівець Вагенінгенського університету.

Він також робить порівняння вартості самої ферми. Тунельна теплиця коштує 40 євро за квадратний метр, повністю закрита теплиця — 350 євро. Якщо це контейнер для вирощування культур, то доведеться викласти 4 тис. на квадратний метр. Закрита вертикальна ферма обійдеться у 8000 євро на квадратний метр.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua