Мрія озвучила умови реструктуризації

12 вересня 2016, 11:37 3160

«Мрія Агрохолдинг» оприлюднила умови реструктуризації боргового портфеля, який на сьогодні становить $1,1 млрд. Умови узгоджені Координаційними комітетами банків-кредиторів і бондхолдерів компанії.

Про це заявив фінансовий директор «Мрії» Тон Хулс в ході прес-сніданку з журналістами в Києві.

Згідно з умовами реструктуризації, до всіх незабезпечених кредитів застосовується принцип pari passu — рівного ставлення, як в частині запропонованого відшкодування, так і щодо інструментів, можливих до використання після реструктуризації.

«Після імплементації основних умов реструктуризації загальний борг «Мрії» зменшитися до посильної боргового навантаження на максимальному рівні $330 млн і буде складатися з реструктуризованих забезпечених позик (максимум $75 млн), нового робочого капіталу (максимум $46 млн) та відрахування для його провайдерів (максимум $112 млн), лізингових програм ($5 млн) та так званого Loan A — відновлена частина незабезпеченої заборгованості (максимум $93 млн). Баланс існуючого незабезпеченого кредиту буде переведений в інструмент, подібний акціонерним часткам (Loan B), який надасть незабезпеченим кредиторам і провайдерам робочого капіталу контроль над акціонерним капіталом «Мрії», — розповів Тон Хулс.

За його словами, така структура, що складається з Loan А і Loan В, була розроблена для врахування інтересів усіх кредиторів, як українських, так і міжнародних.

Як зазначив генеральний директор «Мрія Агрохолдинг» Саймон Чернявський, «кейс «Мрії» беспрецендентий і знаковий для України», тому всі ключові інвестори спостерігають, як компанії вдасться реструктуризувати борг в $1,1 млрд.

В цілому, відшкодування за незабезпеченими кредитами буде складатися з:

  • виплати Loan А: основний амортизований обслугований борг у розмірі $93 млн, що становить 11% від всіх номінальних незабезпечених заборгованостей «Мрії», який планується повністю погасити до 30 червня 2023 р.;
  • доходів від середньострокового продажу акціонерних часток, в результаті IPO або продажу стратегічному інвесторові (будуть спрямовані на погашення Loan В);
  • надходжень (за вирахуванням витрат) за результатами судових процесів, ініційованих ліквідатором Mriya Agro Holding pic, які будуть розподілені пропорційно між незабезпеченими кредиторами.

За оцінками топ-менеджменту компанії, загальне повернення за номінальними незабезпеченими кредитами може досягти 25-45% через 4-7 років на додаток до потенційного надходження за результатами судових процесів. Ця оцінка ґрунтується на поточному розумінні ринкових умов, і менеджмент не несе відповідальності за фактичний рівень повернення. Фактичне повернення буде залежати від результатів роботи «Мрії», моменту продажу та цін на світових товарних ринках, а також від загального сприйняття ринком інвестицій в Україну та/або в український аграрний сектор.

Як зазначив представник інвесткомпанії ICU Роман Нікітов, «Мрії» вдалося відновити операційну діяльність, корпоративні права більш ніж на 180 тис. га землі та 600 тис. т потужностей зберігання, залучити фінансування в розмірі понад $70 млн, відтворити бухгалтерський та управлінський облік, відновити звіт за міжнародними стандартами.

«За результатами реструктуризації, 100% акціонерного капіталу агрохолдингу «Мрія» буде належати кредиторам і менеджменту: 31-35% — провайдерам робочого капіталу на 2016 р., 7,5% — провайдерам робочого капіталу на 2015 р. і 7,5% — топ- менеджменту компанії в якості мотиваційного пакета, 50-54% — незабезпеченим кредиторам», — розповів Роман Нікітов.

Тон Хулс також уточнив, що структура корпоративного управління «Мрії» буде приведена у відповідність з міжнародними стандартами: буде створено Незалежну Наглядову раду, до якої увійдуть 5 членів, призначених власниками Loan B.

«Я неодноразово заявляв, що в ході переговорів щодо реструктуризації боргового портфеля «Мрії» ми керувалися принципом чесності та прозорості по відношенню до всіх наших кредиторів і бондхолдерів, а до наших незабезпечених кредиторів — принципом рівності і pari passu. Цей же принцип відображений в умовах реструктуризації: вони єдині та доступні для всіх позичальників. Я запрошую тих з них, хто ще не прийняв остаточного рішення, підтримати реструктуризацію на запропонованих рівних умовах», — додав фінансовий директор агрохолдингу.

На даний час більше 50% кредиторів підтримують реструктуризацію. У «Мрії» очікують отримати згоду інших до кінця вересня.


Для довідки: У серпні 2014 р. один «Мрія Агрохолдинг» оголосив про неможливість розплатитися за боргами. На той момент компанія заборгувала кредиторам і контрагентам $1,3 млрд. Це стало найбільшим дефолтом серед українських аграрних компаній. Після судів та звернень до правоохоронних органів кредиторам вдалося змінити менеджмент агрохолдингу, а одного з ключових акціонерів «Мрії» — Миколу Гуту оголосили спочатку в український, а потім і в міжнародний розшук.

Зараз її активами розпоряджається призначений кіпрським судом адміністратор. Комітет кредиторів поставив на чолі підприємства нового гендиректора — Саймона Чернявського.

Нагадаємо, в березні 2016 р. «Мрія» отримала від консорціуму кредиторів пропозицію про фінансування робочого капіталу на суму $50 млн. Істотною умовою отримання кредиту є прийняття більшістю кредиторів, включаючи бондхолдерів і банки, угоди про реструктуризацію.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua