Думка: В 2019 році держпрограми орієнтуватимуться на переробку

01 серпня 2018, 12:21 1947

Виробникам плодоовочевої продукції варто з самого початку виробництва розглядати можливість первинної переробки, яка забезпечить додану вартість. Зважаючи на потребу розвитку цього напряму, в 2019 році державні програми підтримки будуть сфокусовані на розвитку переробних потужностей.

Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час конференції «Сучасне плодоовочівництво» в рамках виставки «Агропорт Південь Херсон 2018».

«Виробники, які працюють зі свіжими ягодами і фруктами, вимушені швидко збувати продукцію. Що ж стосується експорту в ЄС, то це зробити взагалі дуже складно. Ті виробники, які вже задіяли переробку, однозначно засвідчать, що прибутковість виробництва змінюється, вона зростає. Ми говоримо як про первинну переробку — заморожування, сушіння, так можна і йти далі — виробляти джеми, пасти», — зазначає Ольга Трофімцева.

За словами керівника департаменту «Маркетинг-Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяни Гетьман, сьогодні більшість інвестицій плодоовочівників і садівників націлені безпосередньо лише на виробництво.

«Здебільшого все закінчується на етапі вирощування, адже щоб перетворити вирощене справді на продукт, потрібно вкладати в це гроші, і з доданою вартістю у виробників проблема. Фермери не бачать стимулу, щоб перетворювати сировину на продукт», — пояснює Тетяна Гетьман.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua