Хлібопекарі ще на початку літа рахували, що, зважаючи на усі проблеми галузі, ціна на хліб та хлібобулочні вироби може піднятися на 30%. За цей період певне підвищення відбулося, але навіть не в тих обсягах, як обговорювалося на початку літа
Виконання обов’язкового пункту для бронювання працівників щодо нарахування середньої зарплати на підприємстві та у заброньованого працівника на рівні не менше ніж 2,5 мінімальної зарплати — 20 тис. грн — відіб’ється на кінцевій ціні хліба і хлібобулочних виробів для споживача.
Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів перший віцепрезидент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дученко.
Хлібопекарі ще на початку літа рахували, що, зважаючи на усі проблеми галузі, ціна на хліб та хлібобулочні вироби може піднятися на 30%. За цей період певне підвищення відбулося, але навіть не в тих обсягах, як обговорювалося на початку літа
За його словами, на сьогодні учасники галузі піднімають питання, що їм необхідно перецінитися в межах 10-15%, проте це цифри, озвучені до набрання чинності постанови, що мінімальна зарплата по підприємству і на заброньованого працівника має бути не менше 20 тис. грн.
До цього подорожчання на рівні 10-15%, яке пов’язане зі зміною цін на сировину, насамперед на збільшення цін на борошно, на енергоносії, на логістику і пакування, додадуться ще 3-5%, щоб хлібній галузі вийти на середню зарплату 20 тис. грн, каже Юрій Дученко.
По галузі середня зарплата складає 17-18 тис. грн. Звісно, є різниця по регіонах, в обласних центрах відсоток підняття буде вищим. Втім, щоб бронювати працівників уже зараз, потрібно переглядати ціни тільки для того, щоб забезпечити рівень заробітної плати по галузі, людей критично не вистачає
Алла Стрижеус, AgroPortal.ua