Мєтєлєва: Держава фокусуватиметься на створення ланцюгів доданої вартості

11 жовтня 2019, 14:45 3249

В агропромисловому комплексі України на сьогодні найголовніше — це створити додану вартість всередині країни.

Про це AgroPortal.ua в рамках АГРОПОРТ Схід Харків 2019 заявила заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Інна Мєтєлєва.

«Один працівник у сільському господарстві створює 9 робочих місць у ланцюзі доданої вартості. Це та модель, яка може бути реалізована навіть на рівні малих сільгоспвиробників та форм їх об'єднання, на кшталт кооперативів», — додала вона.

Як приклад такого ланцюга «виробництво-переробка-збут» вона привела фермерське господарство «Юпітер», яке презентувало свою продукцію — сири — у рамках АГРОПОРТ.

«Це те, на що будуть фокусуватися і державна політика, і міжнародно-технічна допомога. Окремі пріоритети, які буде моніторити уряд, — це збільшення зайнятості у сільській місцевості», — констатує Інна Мєтєлєва.

Вона додала, що розвиток ринку праці на селі і рівня зайнятості населення відбуватиметься через систему підтримки малих сільгоспвиробників, їх об’єднань, інтеграцію в ланцюги доданої вартості, та з доступом до сучасних знань, технологій та фінансових можливостей.

У свою чергу голова фермерського господарства «Юпітер» Наталія Коваль в коментарі AgroPortal.ua додала, що зайнятися сільським господарством її, як колишнього викладача вишу, підштовхнуло відсутність на ринку якісної молочної продукції.

На сьогодні ФГ має 250 молочного стада, виробляє 6 т молока за день та здає його на переробку. Продукція розкуповується миттєво, тому «Юпітер» розширює виробничі потужності.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua