Через карантин виробник мікрозелені скоротив виробництво у 10 разів

18 травня 2020, 08:00 7471

У зв’язку з карантином компанія «Зелений шеф» майже вдесятеро скоротила вирощування продукції.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів власник підприємства  Іван Воробйов. В Одеській області він має вертикальну теплицю, де вирощує понад 20 видів мікрозелені, харчові квіти та виготовляє з сушеної зелені «їстівний пил».

Окрім того, додає він, довелося призупинити розширення приміщення, де вирощується урожай.

«Ферма площею 300 м працює з березня цього року. Нині будуємо там стелажі, нові системи гідропоніки. Поряд є приміщення на 150 метрів. Я планую взяти й його. У майбутньому це має бути теплиця на 500 метрів та 5 соток. Однак роботи відклали, бо останнім часом впали замовлення на продукцію», – сказав він.

Зазначимо, що про хід будівництва нових потужностей фермер раніше розповідав на Youtube-каналі.

За його словами, до карантину на день реалізовували десь по 50 оптових партій, зараз – до 20 на добу. Було й таке, що надходило лише 5-7 замовлень. Тобто, попит впав усемеро, додав Воробйов.

Загалом рентабельність вирощеного мікрогріну в теплицях може сягати 20%.

 «Дійсно раніше заробляли 20%. Це те, що залишалося після сплати зарплат і комуналок, то нині маємо 0-5%», – розповів він.

Покупцями мікрозелені у 60% були ресторани і кафе, говорить Воробйов. Решта – ринки та магазини. Вони зачинялися.

«20-30% з них так і не запрацювали з послабленням карантину. А ті, хто відчинився, запустилися не на повну потужність», – зазначив він.

Окрім того, каже керівник «Зеленого шефа», впала купівельна спроможність людей і вони відмовилися від продуктів не першої необхідності.

«У результаті ми почали менше сіяти. Обсяги скоротилися вдесятеро. Мені вдалося вибити в орендодавця знижку на оренду приміщення у розмірі 50%. Використовував менше електроенергії, на зміну відправляв по одній людині замість двох. Зараз вже починаємо повертатися до старої системи», – підсумував Воробйов.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua