Експерт: Якість української цибулі лишає бажати кращого

04 листопада 2020, 08:00 2259

Українські фермери у 2020 р. засіяли більші площі під цибулею, ніж минулого року. Однак урожай зібрали приблизно такий, як і торік. А от якість набагато гірша.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів спеціаліст зі зберігання, технолог ФОП «Булгаков», який займається консультуванням та навчанням малих і великих фермерів якісному зберіганню, Павло Булгаков.

«Спочатку була засуха, яка вплинула на врожайність. Потім якість підірвали невчасні дощі. Тому є продукція з хворобами. Відтак сподіватися на супердовге зберігання такої продукції не потрібно», — говорить він.

Тим паче, що через погодні умови у 2020 р. під час збирання активізувалися бактеріози різного типу: фузаріоз, аспіргульоз, шийкова гниль, сказав Булгаков.

«Як результат — овоч не пролежить тривалий час на складах», — каже він.

N.B. Овочесховищ в Україні вистачає, але багато інших проблем зі зберіганням

За його прогнозом, тенденції цінової політики розвиватимуться відповідно до сценарію минулого року. Тобто, низькою вона буде до того часу, коли випаде сніг чи вдарять морози. Минулого року ціна піднялася у лютому. Наразі неякісна продукція коштує 2-2,50 грн/кг, якісна — 3-3,50 грн/кг, додає Булгаков.

«Нині сформувався залишок цибулі. І ті, у кого якість гірша, ціну опускають», — зазначає експерт.

За його словами, на собівартість може впливати сам фермер.

«Вона буде дешевша, тоді коли менші втрати. Так само — і зі зберіганням. Якщо є ціль тримати на складах продукцію якомога довше, то треба витримувати технологію і більше вкладати в неї», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua