Експерт: Білоруські обмеження на яблука, цибулю та капусту — лише початок

21 лютого 2022, 15:24 885

Лютий в міжнародній торгівлі для агро відзначився рішенням Ради Міністрів Республіки Білорусь про ліцензоване вивезення цибулі, білокачанної капусти та яблук. Таке обмеження з боку Білорусі одразу негативно вплинуло на українських постачальників плодоовочевої продукції.

Про це в коментарі AgroPortal.ua щодо наслідків для українського реекспорту розповів президент «Української плодоовочевої асоціації» (УПОА) Тарас Баштанник.

За його словами, особливо чутливо відреагували яблука та капуста, оскільки саме ці позиції традиційно активно їхали через Білорусь до Російської Федерації. 

До того ж, минулого року в Росії був неврожай капусти, а попит тільки збільшувався, тому ставки на цей ринок були значними.

«Наразі в Україні починає спостерігатися накопичення залишків яблук та капусти, що в свою чергу призводить до зависокої пропозиції.  Щоправда, ціни поки тримаються на рівні, але на їх підвищення очікувати марно», — зазначає Тарас Баштанник. 

Експерт додає, що нейтральною до рішень білоруського уряду залишається українська цибуля, адже активного експорту з України і не було. Проте застерігає, що якщо політична ситуація між сусідніми країнами залишатиметься напруженою, слідом за яблуками можуть піти обмеження і на суницю садову, і на лохину.

«Обмеження Білорусі зараз складно сприйняти як позитив, але в довгостроковій перспективі 3-5 років — це однозначно поштовх до того, щоб насамперед перебудовувати сади і підтягувати своє виробництво під експортні вимоги Європи та Азії. Так, потрібно найближчим часом переглянути відповідність сертифікації, сортування, доробки та пакування», — зазначає Тарас Баштанник.

Також він нагадує про досвід Грузії, яка після накладеного Росією мораторію на їхнє вино вже на третій рік завойовувала європейські ринки. Для України наразі це гарний приклад.


Для довідки: деталі ліцензування містяться у постанові Ради Міністрів Республіки Білорусь від 4 лютого 2022 р. №70 «Про ліцензування вивезення окремих видів товарів». Документ набирає чинності з дня його офіційної публікації, та попередньо зазначено, що діятиме 3 місяці.


Дарія Чорна, AgroPortal.ua