Біологізація по-українськи. Які біопрепарати обирають німецькі фермери

26 червня 2024, 15:25 1087

У червні на базі фермерського господарства Gut Brockhof поблизу містечка Ервітте (Німеччина) відбулись Дні поля DLG 2024. На подію приїхало більше 17 тисяч відвідувачів та 370 учасників з різних країн. Цього року темою заходу було обрано «Інноваційне рослинництво out of the box», що включало в себе точне землеробство, різновиди покривних культур, здоровʼя ґрунту, нішеві культури та багато іншого.

Про це AgroPortal.ua розповіла проджект менеджер BTU Europe GmbH, керівник проєкту BTU Let's Grow Biogarden Анастасія Яковлева, зазначивши, що для інтернаціональної біотехнологічної компанії BTU це вже другі Дні поля DLG.

Цього року компанія BTU представила учасникам Днів поля DLG демонстраційні ділянки з різними культурами, а фахові виступи спеціалістів BTU викликали неабиякий інтерес світової спільноти до розробок компанії. 

«Лідерство у виробництві та інтеграції біологічних препаратів для конвенційного та органічного землеробства у Східній Європі дає потужній старт для розвитку у Західній Європі. Звичайно, технології господарств інші, обладнання та техніка на високому рівні. Але R&D центр біотехнологічної компанії BTU має ноу-хау світового рівня. Зараз у роботі більше 10 проєктів, міжнародна співпраця на академічному рівні, практичне застосування біопрепаратів у 20 країнах», — зазначає Анастасія Яковлева.

Вона додає, що серед відчутних тенденцій — інтерес до біологізації агро зростає: підвищення активності мікробіому ґрунту, доступності елементів живлення, заощадливе та стале землеробство, роботизація агро, інтеграція штучного інтелекту для максимальної ефективності агротехнологій. 

«Ми звикли до новин з Європи, що частка органічних господарств нестримно зростає, список дозволених пестицидів скорочується, а інтенсивні технології мусять збавляти темпи. Ці тенденції є, але і супротив від фермерів також відчувається. Фермери у Німеччині володіють землею по декілька поколінь, це заможний середній клас, який звик до певних установок. Змінювати їх відповідно до Зеленої угоди ЄС чи, наприклад, червоних/жовтих зон, де потрібно зменшувати норму внесення мінеральних добрив на 20%, фермери не дуже хочуть», — розповідає Анастасія Яковлева. 

За її словами, оскільки німецькі фермери шукають альтернативні концепти живлення та захисту рослин, мікробіологічні препарати ефективно закривають цю потребу. 

Наприклад, азотфіксуючий препарат Азотофіт допомагає без втрати урожайності скоротити внесенння азотних мінеральних добрив на 20-30%, а Граунфікс скорочує норми комплексних мінеральних добрив. 

«Біоприлипач Липосам отримує визнання аграріїв одним із найперших на будь-якому ринку. Починає набирати обертів інтерес до біодеструктора Екостерн, оскільки питання відновлення родючості ґрунту є актуальним не тільки для України. Цікавий факт, що у Німеччині, де на частині територій дуже висока вологість і часті дощі, окрім грибних хвороб проблемою є гниття рослинних решток після збору врожаю. Такі продукти як біодеструктор Екостерн застосовуються після збору урожаю та перед посівною для активізації мікробіоти», — зазначає Анастасія Яковлева.



Людмила Лебідь, AgroPortal.ua