Аграрії планують посівну, незважаючи на великий ризик для бізнесу

20 серпня 2022, 08:00 2857

Близько 3 тис. га землі ТОВ «Агрофірма «Псьол» знаходиться безпосередньо в «нульовій зоні» на Сумщині, тобто прямо на кордоні з рф. У компанії були перестороги щодо робіт на цій території, навіть деякі поля цього року залишили під пар. Там, де можна, агрофірма продовжує робити свою справу — збирає зерно, щоб потім годувати людей.

Про це AgroPortal.ua розповів директор із розвитку ТОВ «Агрофірма «Псьол» Віталій Калініченко.

У компанії відмічають вкрай складну ситуацію через відсутність гарантованого бачення того, що буде через кілька місяців чи наступної весни. 

propData.content.image
Віталій Калініченко, директор із розвитку ТОВ «Агрофірма «Псьол»

Ми сьогодні не знаємо ні цін, за якими збуватимемо зерно, ні яким чином будемо його реалізовувати, куди везти… Тут нам дійсно не вистачає державної підтримки і державного бачення ситуації. Доводиться все робити із надзвичайно великим ризиком для бізнесу. Скажу навіть більше: якби не йшлося про продовольчу безпеку нашого регіону, про те, що наші земляки будуть споживати взимку, то за таких умов слід було б узагалі відмовитися від посівної, законсервувати техніку і зберегти ресурси на той час, коли ситуація в країні стабілізується. Однак, якщо на одному важелі вагів у нас знаходяться ресурси, то на іншому — буквально людські життя, продовольча безпека. І за таких обставин керівництво нашої компанії обрало другу позицію: ми готові втратити прибутки, але забезпечити людей взимку хлібом.

Щодо безпосередньо майбутніх посівів — то в ТОВ «Агрофірма «Псьол» планують сіяти озимі й навіть частково розширювати площі під ними. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua