Аграрії півдня недобрали соняшнику. Зібране притримають до кращої ціни

19 жовтня 2024, 07:00 1586

Спекотна погода, яка панувала цьогоріч в Україні, негативно вплинула на сільськогосподарські культури. Аграрії з усіх куточків країни скаржаться на недобір врожаю соняшнику та погану якість зерна, але найгірша ситуація у південному регіоні, де позначки термометрів влітку сягали +47...50°С.

У господарстві СВК «Родина», що в Одеській області, пік спеки припав на початок цвітіння соняшнику, що негативно позначилося на врожаї.

Про це AgroPortal.ua розповів головний агроном підприємства Василь Павлович Небога.

propData.content.image
Василь Небога, головний агроном СВК «Родина»

На Одещині цьогоріч біда із соняшником. Ми заклали значні площі під цією культурою, і була надія, що все буде добре, планували зібрати 3 т/га на круг. Але спека, яка панувала влітку, дуже вплинула на врожай соняшнику. Ми зібрали всього 1,5 т/га.

Але це ще непоганий результат, каже Василь Небога, оскільки колеги-сусіди збирали і по 0,5 т/га. Крім того, вміст олії в зерні досить низький.

Хоча площі й значні, але соняшник не в пріоритеті

Площі під соняшником у господарстві зазвичай закладають значні  1,5-2 тис. га. Останніми сезонами вирішили сіяти менше  1-1,2 тис. га. Площі зменшили за рахунок ріпаку, під яким у господарстві зайнято 2 тис. га, адже ця культура дає хороші врожаї щосезону.

Василь Небога зазначає, що цього року не було значного нашестя шкідників та хвороб на соняшнику, але вчасний захист провели обов’язково. Для цього використовують препарати бренду DEFENDA від компанії LNZ Group.

propData.content.image
Василь Небога, головний агроном СВК «Родина»

Із продукції DEFENDA ми застосовували на соняшнику проти хвороб Спліт Дуо. Проти попелиць, совок та інших шкідників працювали інсектицидами Альфа Супер, Бомбардир Дуо і Синерид, обробки яким проводили у фазу цвітіння. До речі, даний препарат безпечний для бджіл. Усі продукти чудово спрацювали, соняшник був здоровим протягом усього періоду вегетації.

На сьогодні врожай у господарстві вже зібрали. Соняшник зберігають, адже чекають ціни і, як правило, під кінець зими навесні планують його реалізовувати. На виручені кошти СВК «Родина» закупить добрива, ЗЗР й інше необхідне для весняної посівної під урожай 2025 року.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua