У фермерському господарстві в селі Келеберда на Черкащині збирають 4 т лохини за день, тоді як торік урожай за день складав 3 т.
Цієї весни через весняне водопілля 6 га з 50 загальної площі господарства так і залишились під водою. Із затоплених кущів ягід не діждались.
Квітнева повінь, що затопила більшу частину засадженої господарством площі, сприяла підвищенню врожайності.
«За цей період після затоплення ягідка набралася вологи, і її багато. Головне в цей час просто встигнути її зібрати. Не вистачає людської сили, рук, які допомагають у зборі. Усе залежить від того, наскільки вчасно буде залучений людський ресурс під час збору», — говорить агроном Анна Індутна.
Нині працівники господарства збирають ранній сорт лохини — Дюк. Окрім нього, вирощують ще пізній сорт ягоди — Блюкроп.
Після сортування на полі ягоду відправляють у цехи шокового заморожування, де вона проходить повторне зважування та охолодження.
Цього року господарство отримало міжнародну сертифікацію, аби експортувати продукцію за кордон. Перша поставка планується до Нідерландів.
Джерело: Суспільне Черкаси