Символ відродження: паски з борошна з розмінованих полів

11 квітня 2025, 07:20 600

У Києві відбувся майстер-клас із випікання пасок у межах проєкту «Soul of Soil 2.0». Борошно для пасок змололи у Миколаєві з пшениці, яку виростили на звільнених та розмінованих полях Херсонщини та Миколаївщини.

«Soul of Soil 2.0» — спільна ініціатива Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торговельної мережі «Сільпо».

«Цим проєктом ми хочемо привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. Зараз Україна найбільш забруднена мінами країна світу — 139 тис. км² є потенційно замінованими. Мета цієї ініціативи — показати світові справжню ціну українського хліба», — зазначила перша віцепремʼєр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Пшениця для проєкту «Soul of Soil 2.0» була вирощена в Малій Олександрівці та інших селах Херсонщини й Миколаївщини, де сапери розмінували 1800 га. Загалом в Україні вже повернули до використання 35 тис. км² землі.

«На очищених полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно, і саме з нього спекли великодні паски у межах проєкту «Soul of Soil 2.0», — додала міністерка економіки.

Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проєкту «Soul of Soil 2.0». Загалом організатори створили великодній кошик. У нього поклали не лише паски, а й галицькі писанки, розписані мамою загиблої парамедикині Ірини Цибух, а також рушники з вербовими гілочками, вишиті бабусями з прикордонної Сумщини, учасницями соціального підприємства «Моїм.Рідним». Адже їхній регіон також залишається у зоні ризику замінування.


Джерело фото: Міністерство економіки України