Пасічник із Полтавщини відроджує традицію медоваріння

18 серпня 2025, 07:20 143

Пасічник із Полтавщини Микола Гречаний відроджує традицію медоваріння. Питний мед він виготовляє шляхом природного бродіння меду, води та соку.

Медівка Гречаного здобула визнання на всеукраїнському рівні: ще у 2012 році напій з вишнею та смородиною отримав «срібло» на конкурсі в Києві. У 2019 році родина Гречаних здобула за свої медівки вже три медалі — золоту, срібну та бронзову. А 2020 року виборола ще дві золоті медалі, а також бронзову та срібну. Так питний мед із Полтавщини здобув всеукраїнське визнання.

Згодом пасічник почав співпрацювати з Інститутом садівництва, де йому допомогли отримати кілька технологічних інструкцій для виготовлення «медового вина».

На пасіці Миколи Гречаного мешкають близько 100 бджолиних сімей — приблизно 5 млн бджіл. Усі потребують уваги. Пасічник ставиться до них із повагою та турботою. Деякі пасічники на зиму підгодовують комах цукром, а він залишає їм мед. Так бджолині родини краще зимують і отримують усі необхідні речовини.


Джерело фото: Ольга Усанова // Facebook