Хмельницьке підприємство перейшло з вирощування волоського горіха на фундук

03 листопада 2023, 07:20 2317

Підприємство на Хмельниччині вирощує фундук уже десять років. Сади розташовані у Хмельницькому районі на площі 100 га.

Починали з волоського горіха, але дещо у ньому розчарувались — достатньо важко вирощувати, багато ризиків, змінились ринкові умови, знизився попит.

«Одна з причин, чому ми перейшли з вирощування волоського горіха на фундук, — те, що він набагато легший в обслуговуванні. Є менше ризиків, повязаних із природними умовами», — каже представник підприємства Віталій Думітращук.

Наразі в садах вирощують лісовий горіх декількох сортів — каталонський та барселонський. Середній врожай фундука у промислових садах фермера — три тонни горіхів з гектара. Для цього, каже, потрібно доглядати сад, підживлювати його, захищати.

На підприємстві проходять усі етапи виробництва — від саду до столу.

«Ми вирощуємо фундук, сушимо його, зберігаємо, колемо, смажимо і фасуємо. Пропонуємо горіх уже готовим до споживання. Продаємо свій товар у межах України. Попит є достатньо високим», — додає аграрій.


Джерело фото: Віталій Думітращук для Суспільне Хмельницький