Підприємство на Хмельниччині вирощує фундук уже десять років. Сади розташовані у Хмельницькому районі на площі 100 га.
Починали з волоського горіха, але дещо у ньому розчарувались — достатньо важко вирощувати, багато ризиків, змінились ринкові умови, знизився попит.
«Одна з причин, чому ми перейшли з вирощування волоського горіха на фундук, — те, що він набагато легший в обслуговуванні. Є менше ризиків, повязаних із природними умовами», — каже представник підприємства Віталій Думітращук.
Наразі в садах вирощують лісовий горіх декількох сортів — каталонський та барселонський. Середній врожай фундука у промислових садах фермера — три тонни горіхів з гектара. Для цього, каже, потрібно доглядати сад, підживлювати його, захищати.
На підприємстві проходять усі етапи виробництва — від саду до столу.
«Ми вирощуємо фундук, сушимо його, зберігаємо, колемо, смажимо і фасуємо. Пропонуємо горіх уже готовим до споживання. Продаємо свій товар у межах України. Попит є достатньо високим», — додає аграрій.
Джерело фото: Віталій Думітращук для Суспільне Хмельницький