«Яблунівські печериці» — це сімейний бізнес, який був започаткований у 1996 році з невеликої домашньої грибниці. У 2006 році Ільчуки викупили цілий комплекс у селі Яблунівка Київської області, який ще три роки відбудовували та приводили до ладу. Так розпочався новий етап розвитку бізнесу: з маленького та сімейного підприємство перероджувалось у стале.
До повномасштабного вторгнення підприємство вирощувало 120 т продукції на місяць, а у штаті було близько 50 людей.
Думок зовсім не продовжувати бізнес у жінки не було. З квітня 2022 року ферма поступово відновила свою роботу. Після великої комендантської години, коли вже відкрили шляхи, стали телефонувати магазини і питати за продукцію.
Оскільки були порушені технологічні строки — замість покриття на 15-й день, субстрат стояв вже 60 днів — знадобився цілий місяць, аби відновити виробництво і виростити першу комерційну партію грибів.
«Великі обʼєми ми не могли собі дозволити через значні втрати: для закупівлі матеріалів не було коштів, кредитуватись в такому стані — навіть думки не було, плюс проблеми з електроенергією. Все це не дозволяло працювати на повну. Тож працювали на мінімальних обсягах, аби принаймні не залишитись перед кимось у боргах», — каже директорка сімейної ферми «Яблунівські печериці».
Зараз на господарстві працює 22 співробітники. Найближчим часом планується збільшити обʼєми виробництва і штат до 30 осіб. Бо нині тут роблять на обсягах у 40% від довоєнних.