Забезпечення українських аграріїв насінням: виклики та реальність

24 січня 2024, 07:00 1898
Сюзанна Григоренко

Виклики воєнного часу призводять до нових випробувань і стресів, які проходять зокрема й українські аграрії. У сьогоднішніх умовах виживають тільки найсильніші й ті, хто швидко адаптується до нових реалій. Фермери вимушені змінювати підходи до вирощування, зберігання й продажу врожаю, купівлі добрив, пального та запчастин до сільгосптехніки. В умовах війни змінився також підхід і до закупівель посівного матеріалу, про що далі й поговоримо.

Про кількість і ціни на насіння

Гострої нестачі насіння в Україні наразі немає. Хоча й існують особливості щодо різних культур, однак говорити про важку ситуацію підстав немає. Але є також питання щодо якості посівного матеріалу популярних на сьогодні культур, наприклад, сої, ярого ріпаку, деяких сортів соняшнику.

Минулого року аграрії зробили ставки на сою, озимий ріпак, соняшник і цукрові буряки. Більшу популярність у агросекторі того року також мали й нішеві культури: гречка, квасоля, льонові, гірчиця тощо. Популярність зернових зменшилася через великі збитки. Серед причин — складна логістика й збільшення її вартості, зниження закупівельних цін на внутрішньому ринку, зростання зарплати у робітників через дефіцит спеціалістів.

Більшість насіння, яке сьогодні використовують аграрії, виробляється в Україні. Здебільшого у нас немає залежності від іноземних постачальників, хоча б через те, що великий відсоток міжнародних виробників мають свої підрозділи в Україні. Ми імпортуємо деякі види посівного матеріалу соняшнику, цукрового буряку, ярого ріпаку, частково елітні сорти сої. 

Істотного подорожчання насіння цьогоріч не очікується. Проте можливі коливання цін через причини, які не залежать від виробників, зокрема валютні котирування. Основне підвищення цін було у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

Сьогодні насіннєві компанії намагаються забезпечити стабільність для сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, щоб у кризових умовах та за обмежених ресурсів виробники сільськогосподарських культур вибирали якісний матеріал, з яким звикли працювати до широкомасштабної війни.

Українські виробники стали купувати насіння приблизно на 20% дешевше. Економлять здебільшого на кукурудзі.   

До того ж уряд різними способами намагається допомагати аграріям, які постраждали від воєнних дій. Спільно з різними компаніями й асоціаціями організовується безкоштовна роздача насіння. Матеріал доставляють до сільських і селищних громад відповідно до запитів, які вони надають. Безкоштовно отримати матеріал можуть мешканці деокупованих та прифронтових територій, вимушені переселенці, представники соціально вразливих верств населення, які мають присадибні ділянки. До останнього пункту належать багатодітні й малозабезпечені сім’ї.

Про імпорт насіння в Україну

За перше півріччя 2022 року Україна завезла вдесятеро більше насіння, ніж продала за кордон. У цифрах імпорт склав 9,2 тис. т насіння зернових та 15,9 тис. т насіння олійних культур на загальну суму $266,3 млн. Це майже на 20% менше, ніж у 2021-му. З них 99% імпорту насіння зернових склала кукурудза. Іншими культурами, насіння яких завозили з-за кордону, були пшениця, ячмінь, овес і сорго. Сьогодні українські компанії виробляють тільки 10-15% насіння соняшнику для свого власного внутрішнього виробництва, тому весь інший матеріал завозиться з-за кордону.

З посівним матеріалом кукурудзи склалася інша ситуація. Українські компанії виробляють близько 80% насіння, яке частково йде на експорт і повністю задовольняє потреби внутрішнього ринку. В Україну завозять тільки окремі батьківські компоненти насіння кукурудзи. Також деякі холдинги мають прямі постачання іноземного посівного матеріалу.

Насіння цукрового буряку майже повністю завозять з-за кордону, оскільки ця культура не є українською. Ми маємо виробників, які регулярно постачають якісний посівний матеріал цієї культури. Здебільшого цукровий буряк вирощують агрохолдинги.

Через збільшення посівів ярого й озимого ріпаку українські аграрії змушені частково імпортувати насіння цієї культури. Така ж ситуація стосується й елітних сортів сої.

Про постачання насіння й блокування кордонів

Сьогодні ми не очікуємо затримок із постачанням насіння з-за кордону. Заявки збираються з листопада. До кінця січня на власних складах має бути в наявності близько 80% насіння, потрібного українським аграріям. Натомість є глобальні питання з вивозом нашого насіння за кордон, на якому ми змушені зупинити свою увагу.

Попри те, що Єврокомісія зняла обмеження на ввіз насіння з України через Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію, деякі країни все одно одноосібно вводять такі заборони. Зокрема Словаччина повністю заборонила візи, транзит і навіть купівлю української продукції для їхніх фермерів. За це вони ввели певні санкції, які передбачають позбавлення дотацій та навіть штрафи.

Великий негативний вплив має інформаційна кампанія дискредитації української продукції в Європі. Йдеться про те, що в деяких європейських країнах (Словаччині, Польщі) український товар називають нібито неякісним, дешевим та без відповідних документів і сертифікатів. Над спростуванням цих висловлювань працює українська сторона разом з Міністерством інформаційної політики, адже це суттєво впливає на наш імідж.

Давно визнаним міжнародним фактом є те, що Україна відповідає вимогам щодо якості продукції. Адже насіння українських виробників має однакові вимоги, перевірки та аудити від європейських експертів. І цими ж експертами та комісіями було прийнято рішення, що українська система виробництва абсолютно еквівалентна європейським аналогам.

Через складну логістику і часті перевірки постачання насіння з України до європейської країни може займати близько 3 місяців. Це впливає і на якість матеріалу, і на його вартість, і на попит. Адже жодному виробнику не потрібно насіння із затримкою в місяць або два, оскільки посівні кампанії мають проходити у певні строки, а не тоді, коли зʼявляється насіння.

Можемо впевнено стверджувати, що насіння в Україні є і буде. Попри воєнні дії й важку економічну та логістичну ситуації, галузь не лише залишається на плаву, а й навіть розвивається. Українські аграрії забезпечуються насінням за планом. Також немає проблем із завезенням іноземного насіння. Тому зриву посівної через нестачу матеріалу не прогнозується.

Головною проблемою на сьогодні залишається саботаж експорту нашого продукту до Європи. Однак над цим уже працюють як органи влади, так і самі виробники й відповідні асоціації, зокрема Насіннєва асоціація України.

Сюзанна Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.