Як відповідальний агробізнес сприяє захисту біологічного різноманіття

23 травня 2023, 07:00 1809
Сергій Резніченко

Цього тижня світ відзначає Міжнародний день біологічного різноманіття, який Генеральна Асамблея ООН започаткувала заради залучення уваги до проблеми збереження різноманіття форм життя, видів рослин та тварин, збереження питомих для того чи іншого регіону кліматичних умов у їхньому природному вигляді.

Сучасне сільське господарство, яке ведеться відповідально, з дотриманням принципів сталого розвитку, є дружнім до біорізноманіття та навіть сприяє його захисту. Яким чином?

Перш за все, в агровиробництві використовуються препарати останніх поколінь для захисту рослин, які характеризуються вибірковою дією, впливають точково на проблему та не шкодять довкіллю. Наприклад, Corteva Agriscience в своєму портфелі має інноваційні інсектициди, які за низьких норм застосування контролюють широкий спектр шкідників і не шкодять іншим комахам чи мікроорганізмам, підтримуючи природний баланс агробіоценозу. Щодо гербіцидів, то сучасні рішення із захисту рослин, захищаючи поля від бур'янів, швидко розкладаються, не мають тривалої післядії, а тому не залишаються у воді або ґрунтах, шкодячи рослинності навколо полів. 

По-друге, сталий розвиток агровиробництва передбачає використання сучасних технологій аналізу та моніторингу, щоб вирішувати проблеми саме у вогнищах їх виникнення, без необхідності обробляти всю територію. Наприклад, в інших країнах присутності Corteva для обприскування скупчень тих чи інших шкодочинних рослин використовуються дрони, які моніторять місцевість та вносять препарати захисту саме в потрібне місце.

Наразі через війну та обмеження у використанні дронів ми не можемо робити це в Україні, але прогнозуємо застосування цієї технології, наприклад, для боротьби зі скупченнями амброзії полинолистої — одного з найбільш поширених небезпечних інвазивних бур’янів в Україні, який є алергеном для людей та вкрай агресивним ворогом для багатьох інших рослин, що чудово почуває себе майже в усіх умовах та витісняє з ареалів інші рослини. 

Відповідальне сільське господарство передовсім націлене на збереження довколишньої природи в максимально здоровому вигляді. Згадаймо хоча б практику насадження лісосмуг, які є рекомендованими в багатьох країнах для степових зон для захисту від буревіїв. Так, аграрії садять такі лісосмуги для захисту своїх полів, але таким чином захищають і довколишні луки від пилових бур, а водойми від замулення та висихання, зберігаючи питомі для регіонів місцини в природному стані. Але така стратегія «win-win», коли від рішення виграють і ті, хто його застосовують, і ті, хто знаходиться навколо і кого це рішення торкається, лежить в основі принципів сталого розвитку, які є фундаментом бізнесу Corteva Agriscience.

Глобально Corteva забезпечує своєю продукцією більше ніж 10 млн га, де ведеться агровиробництво. І на всій цій площі прагне допомагати підтримувати біорізноманіття та сприяти розвитку відновлюваного сільського господарства. Ми досягаємо цього за рахунок демонстрації переваг наших нових продуктів та систем, орієнтованих на збереження біорізноманіття, покращення врожайності та захист культур, щоб запобігти додатковим змінам у землекористуванні. Ми працюємо разом із партнерами з різних країн заради збереження та відновлення непродуктивних, пасовищних чи малородючих земель. І робимо ще багато всього, реалізуючи призначення компанії збагачувати життя тих, хто виробляє, та тих, хто споживає, забезпечуючи розвиток наступних поколінь. 

Сергій Резніченко, керівник з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience в Україні

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.