Як отримати в Україні плюс 40 євро/га з вуглецевими сертифікатами

27 вересня 2023, 06:25 4407
Олександр Мустіпан

Вуглецевий ринок — дуже перспективний і важливий напрям. Багато країн і компаній зрозуміли важливість програм зі зменшення викидів СО2. Проте цей ринок мало розвинений в Україні.

На це є кілька причин.

  1. В Україні слабка і непопуляризована культура збереження довкілля загалом, особливо в обставинах війни.
  2. Аграрії мають обмаль інформації про цей ринок і часто не вірять у його реальність.
  3. Досить складна і законодавчо невизначена методика розрахунку зменшення викидів.
  4. Часто до України ставляться як до країни третього світу, і потенційні покупці карбонових сертифікатів не хочуть купувати сертифікати, згенеровані на території нашої країни.

«Агрейн» є інноваційною компанією, і ми намагаємось покращувати технології агровиробництва, дбаючи про стан ґрунтів на майбутнє і довкілля загалом, тому беремо участь в програмах вуглецевого ринку.

Говорячи про участь у програмах вуглецевого ринку, варто відзначити, що особливої підготовки не потрібно, натомість потрібне бажання та виконання наступних аспектів:

  • оцінка наявних технологій, можна із залученням відповідних спеціалістів;
  • вибір методів розрахунку і генерації карбонових сертифікатів;
  • подальший перехід на енергоощадні технології.

Група компаній «Агрейн» є одним із лідерів у цьому напрямі, ми активно переходимо на системи точного землеробства. За останні роки впровадили сучасні системи обліку, бачимо фактичне використання палива, насіння, добрив і ЗЗР, отримуємо карти врожайності, зробили детальний аналіз наших ґрунтів. 

На підставі накопичених даних розробили власну систему живлення залежно від зон продуктивності та особливостей ґрунту в межах поля. Посів, внесення добрив та ЗЗР проводиться диференційовано. 

Дуже перспективною є технологія обробітку Strip-till, яку впровадили на 10% наших площ. Із впровадженням цієї технології ми отримали набагато кращі сходи, ніж на класиці. 

Щодо фінансового боку вуглецевих програм, то агровиробник з гектара може отримати понад 40 євро, але ця сума коливається залежно від біржової ціни на вартість сертифікатів.

Ми працюємо через акредитовані компанії, які можуть генерувати міжнародно визнані сертифікати. 

Компанія-посередник отримує від нас дані про контури полів, планові та фактичні технології, сівозміну, доступ до огляду полів, але за погодження часу огляду. На сайті можна побачити прогнозовані або вже фактичні дані про кількість сертифікатів. Далі брокер компанії, після нашого погодження, продає сертифікати. 

Можливо, надалі й відмовимось від продажу сертифікатів, щоб зменшити свій вуглецевий слід. Розуміємо, що цей проєкт має комерційний характер, але у нас немає такого великого ресурсу, щоб самостійно пройти акредитацію, зробити відповідні розрахунки та продати отримані сертифікати. Тут позиція така, що кожен має займатись своєю справою. 

Наскільки ефективним буде розвиток вуглецевих кредитів в Україні покаже тільки досвід. Потенціал регенеративного землеробства в країні з такою кількістю землі сільськогосподарського призначення переоцінити складно. 

Проте ініціативи з вуглецевого сільського господарства та схема сертифікації можуть стати додатковим джерелом доходу для аграріїв.

Олександр Мустіпан, начальник відділу систем діджиталізації ГК «Агрейн»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.