Як агровиробнику отримати грант: умови та механізм

23 грудня 2022, 11:00 2854
Антоніна Кутова

Стабільна робота агропромислової галузі — ключовий фактор продовольчої безпеки України. У часи, коли країна знаходиться під постійним тиском агресора, а великі холдинги страждають від втрати потужностей внаслідок терористичних атак та окупації, малі й середні підприємства можуть значно збільшити масштаби виробництва та забезпечити країну продовольством.

Для того, щоб спростити їм це завдання і надати можливості для швидкого розвитку, держава запропонувала низку грантових програм. Отримати гроші на власну справу цілком реально, але щоб підвищити шанси на успіх, треба ретельно підготувати заявку. Розгляньмо, які зараз діють програми підтримки та як можна взяти участь у них.

У розвинутих країнах малий та середній бізнес відповідальний за половину зростання ВВП. В Україні він забезпечує робочими місяцями близько 80% працездатного населення. Нові компанії створюються щодня, навіть незважаючи на війну. Зокрема — в агропромисловій сфері. Для успіху новоствореної компанії потрібно сполучення кількох важливих факторів: експертність засновників, вдало обрана сфера, ефективне планування, а також наявність ресурсів. З останнім може допомогти держава.

Претендуючи на грант від уряду, варто пам’ятати, що це — не безумовна допомога, а інвестиції. Держава розраховує, що підприємець розумно скористається отриманими коштами, поверне їх у вигляді податків та створить нові робочі місця. Тому перше, про що варто подумати перед тим, як подаватись на грант — чи перспективною є ваша бізнес-ідея?

Початок: складання бізнес-плану

Добре продуманий та ретельно прорахований бізнес-план — необхідна умова для заснування компанії. Але він потрібен і для отримання інвестицій бізнесом, що вже давно функціонує. Інвестор — у цьому випадку держава — має побачити, що ви знаєте, як примусити гроші працювати.

Результатом розвитку вашого бізнесу стане додана вартість, без якої неможливе наповнення бюджету, створення робочих місць, розвиток внутрішнього ринку та економіки в цілому. Тому уряд і займається питанням збільшення доданої вартості у галузях, які потенційно мають таку можливість.

Якщо у підприємця немає досвіду складання бізнес-плану, є сенс звернутися до фахівців у цьому питанні. Витрати на таку роботу обов’язково будуть компенсовані після отримання коштів від держави, а поганий бізнес-план може стати причиною відмови у наданні гранту. Також можна скористатися шаблоном чи типовим бізнес-планом, у якому вже враховані усі необхідні аспекти.

В агропромисловій галузі сьогодні уряд фінансує:

  • створення садів (від 140 до 400 тис. грн на 1 га);
  • теплиць (до 7 млн грн);
  • переробних підприємств.

Від мети до успіху: процес отримання гранту від держави

Механізм отримання гранту на розвиток агропромислового підприємства виглядає так:

  1. Підприємець відправляє заявку на отримання гранту. Це можна зробити через застосунок «Дія» або у відділенні банку, який бере участь у програмі. До заявки обов’язково треба додати бізнес-план, якщо це переробне підприємство, та проєктну документацію, якщо це сад чи теплиця. Для садів також слід додати схему поливу. Для фінансування переробного підприємства достатньо додати бізнес-план.
  2. Банк перевіряє заявку протягом п’яти діб. У випадку, якщо було допущено помилки при її оформленні, заявник може їх виправити.
  3. Далі заявка надходить до Міністерства аграрної політики, яке теж її перевіряє — цього разу протягом десяти діб (чи п’ятнадцяти — у випадку подання заяви на створення чи збільшення потужності переробного підприємства). Необхідно зазначити, що будуть відхилені заявки від підприємців, що мають протерміновану заборгованість, погану кредитну історію чи ведуть бізнес у державі-агресорі або на окупованих територіях.
  4. У разі позитивного рішення заявник вносить 30% (або залежно від умов гранту) на спеціальний рахунок, відкритий в Ощадбанку, після чого держава перераховує решту коштів.

Варто пам’ятати, що заявник несе повну відповідальність за неправдивість відомостей, що містяться в заявці. Також строк реалізації проєкту не повинен перевищувати 12 місяців з часу отримання бюджетних коштів. Уповноважений банк буде контролювати реалізацію проєкту (у тому числі через фото- і відеофіксацію) та інформуватиме Мінагрополітики. Є вимоги й щодо створення нових робочих місць: їх має бути не менше 40 у випадку будівництва теплиці та кількість відповідно до суми гранту — при створенні чи розширенні переробного підприємства.

Після фактичної сплати податків та зборів на суму використаних бюджетних коштів проєкт знімають з контролю, а дія договору припиняється.

Отримання гранту на власну справу, теплицю, сад або переробне підприємство від державної програми наразі є найбільш доступним та простим способом фінансово підтримати власну ініціативу розвитку. Водночас важливо зрозуміти, що грант — це ресурс, який повинен бути спрямований виключно на те, щоб втілити у життя заявлені в заявці наміри. Доданий до неї бізнес-план є універсальним інструментом, за допомогою якого можна не тільки залучити додаткове фінансування для розвитку бізнесу, а й розібратись у життєздатності ідеї та надалі контролювати бізнес.

Антоніна Кутова, співзасновниця, керуюча партнерка Pro Capital Investment, консультантка USAID Agro

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.