Світові ціни на цукор б’ють рекорди. Чого чекати влітку?

23 червня 2023, 07:00 5860
Олександр Коротинський

Середньозважена ціна у травні на цукор-сирець (Нью-Йоркська біржа) склала понад 560 $/т — це значення, якого не було з 2016 року, а білий цукор на Лондонській біржі ще дорожче — понад $720/т, рекорд з 2011 року.

Біржові ціни — це добре, а яка ж реальна вартість цукру в ЄС? Цінник оптових партій у біг-бегах стартує від 800 євро/т у регіонах, де достатньо власного виробництва, і понад 1000 євро/т у країнах, що імпортують.

Що ж спричинило таке зростання, та хто винен?

Почнемо з того, що світове виробництво у 2022/23 рр. виявилось значно гіршим, ніж прогнозувалося.

Провідні виробники цукру недоотримали значні обсяги продукції: Бразилія —3 млн т; Індія — 3 млн т; Таїланд — 1 млн т; ЄС — 1 млн т; Китай зменшив виробництво на 14%; Мексика — на 8%.

У результаті було змінено глобальний баланс цукру в менший бік. S&P передбачає поточну глобальну кампанію (з вересня 2022 р. по жовтень 2023 р.) з ідеальним балансом (+0,0 млн т), а наступна кампанія (2023-2024 рр.) теж має розчарувати обсягами. 

ED&F Man оцінює, що виробничий сезон 2023-2024 років буде дефіцитним — 1,2 млн т, водночас аналітичне агентство GreenPool говорить про значно більший дефіцит у 5 млн т.

Багато хто зазначає вплив кліматичних умов, що призвели до значного зниження виробництва солодкого продукту. Водночас можемо констатувати, що частина відповідальності за спад виробництва лежить у площині зменшення внесення мінеральних добрив через значне зростання вартості останніх. Такі специфічні показники складно піддати кількісній оцінці, однак цей ефект має пролонговану дію і, ймовірніше, буде тривати протягом 2023-2024 років.

Чи завжди високі ціни стимулюють пропозицію?

У попередні 5 років у ЄС було закрито 15 цукрових заводів, скорочено посівні площі під цукровим буряком через зростання витрат на виробництво. Наразі не простежується тенденція до відновлення виробництва цукру в ЄС до попередніх показників. Навіть у рік, коли світові та внутрішні ціни б’ють рекорди, посівна площа збільшилася менше ніж на 1%. 

Українські виробники аграрної продукції за останні роки тісно інтегрувалися у світовий ринок. Зростання світових цін однозначно впливає на зростання внутрішніх цін в Україні.

Відслідковуючи ціни на харчові продукти у магазинах ЄС, українські аграрні експерти кажуть, що в Європі вони зазвичай нижчі, ніж на українських полицях. З цукром наразі все навпаки. Середня вартість цукру в ЄС становить 52 грн/кг а в Україні — 34 грн/кг. Чи може дана тенденція зберігатися довго? Більше за все — ні!

Агровиробники вимушені купувати значну частку необхідного для виробництва цукру обладнання та матеріалів за кордоном, від насіння до складних та дороговартісних комбайнів. За останній рік через інфляцію гривні євро зріс з 30 до 40 грн. Тому є висока ймовірність, що цукор, який буде вироблений з нового урожаю буряків, матиме значно вищу собівартість. Восени можемо очікувати нового циклу здорожчання аграрної продукції для кінцевого споживача. Цукор не буде винятком.

Наостанок хочу навести слова голови французької асоціації буряководів Френка Сандера (Franck Sander): «Значення у 1000 євро/ т цукру, ймовірно, слугуватиме орієнтиром у переговорах щодо продажів цукру для кампанії 2023/24 МР, вікно якої зараз активно відкривається... Оскільки ця ціна, якою б високою вона не була, відображає лише світову ціну та доступність цукру в ЄС».

Олександр Коротинський, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.