Наведу один приклад: «Німці їдять небагато з іншої причини. У них інший раціон. Їхня культура харчування дуже відрізняється від нашої. З огляду на те, що ціни на продукти приблизно однакові в Німеччині та Україні, вони (німці) їдять менше не тому, що в них немає можливості, а тому, що така культура. І тому вони витрачають менше порівняно з нашими людьми» (Джерело: Цензор).
Тому хочу поділитися інформацією про раціон німців та українців та порівняти його (розраховано за даними ФАО за 2014 рік).
Почнемо із значної різниці у показнику ВВП на душу населення. На одного німця ВВП становило $42 тис., що у 5,8 раз перевищувало відповідний показник в Україні. Проте калорійність харчування була більшою лише на 11%.
Україна | Німеччина | Німеччина/Україна, % | |
ВВП/душу населення, $ тис. | 7,30 | 42,10 | 577% |
Калорійність харчування, ккал/особу/день | 3206 | 3543 | 111% |
Структура продовольчої корзини, ккал/особу/день | |||
Зернові культури | 1234 | 879 | 71% |
Цукор і солодощі | 446 | 475 | 107% |
Олія та тваринні жири | 398 | 719 | 181% |
Овочі | 80 | 67 | 84% |
М'ясо | 186 | 368 | 198% |
Молоко | 285 | 340 | 119% |
Яйця | 51 | 50 | 97% |
Алкоголь | 135 | 248 | 184% |
Інше | 391 | 397 | 101% |
У структурі щоденної продовольчої корзини явно відрізняються показники споживання м’яса, алкоголю, олії та тваринних жирів, яких німці їдять значно більше за українців. Проте зернових культур (звичайно, у готових продуктах), овочів та яєць українці споживають більше.
Також цікаво подивиться на структуру харчування в інших країнах.
Олександр Ярославський, експерт Громадської ради при Мінагропроді
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.