Підставами для таких змін є: конкуренція на ринку насіння між постачальниками та виробниками; запит на якість від товаровиробника; сертифікація як інструмент управління якістю та встановлення довіри між постачальником і його споживачем.
Органи сертифікації
Всього є 2 органи, офіційно працюючі станом на серпень 2019 року, тобто це органи, які уповноважені та мають підтверджені компетентності окремо як орган сертифікації та у структурі акредитовані лабораторії:
- ОС «АГРОСЕРТ» (приватний);
- ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» (державний).
Одразу зверну увагу, що лабораторії, які є філіями у структурі органів сертифікації чи залучаються на підряді, акредитацію проходять окремо та формуються окремі відкриті офіційні переліки Національним агентством з акредитації України.
Перелік випробувальних лабораторій доступний у Реєстрі акредитованих ООВ.
При цьому по кожній лабораторії є вказівка на терміни акредитації, сферу досліджень, контактні дані тощо.
Роблю фокус на цьому питанні, оскільки з практики є ряд закономірностей:
- купив насіння, перевірив у «якійсь» лабораторії, показники не збігаються, починаємо «розбір польотів» і т.д.;
- купив насіння, зробив повторний аналіз зі зразка, який сам покупець (чи, можливо, його найкращий агроном, але аж ніяк не атестований аудитор з сертифікації) відбирав, тобто не зі зразка, як середньої проби, і яка продовжує зберігатися у суб’єкта насінництва/постачальника.
Ланцюжок таких ситуацій можна продовжувати, та результату як такого немає для жодного учасника:
- спершу розбираються постачальник та товаровиробник (клієнт);
- потім з’ясовують, хто і як проводив первинний аналіз, повторний, чи залишився відібраний для зберігання зразок тощо.
Тобто час втрачено, «осад» у клієнта залишається.
Що потрібно враховувати
Тому є речі, які потрібно враховувати і дотримуватися і постачальнику, і покупцю, і органам сертифікації:
1. Відбір проб, проведення польового інспектування здійснюють виключно аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори), які атестовані, проходять підвищення кваліфікації та внесені у Реєстр аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів). Інформація оновлена і доступна на 31.07.2019 за посиланням.
2. У відборі проб головним є відбір повноважним суб’єктом та згідно методики відбору.
3. Логістика/транспортування зразка не впливає на якість та час аналізу.
Цінність аналізу — професійність персоналу, оснащення лабораторії, дотримання методики аналізу.
4. Оцінку показників та аналізи якості насіння проводити можна виключно у акредитованій лабораторії.
5. Протокол лабораторії не створює юридичних наслідків і не є підтвердженням якості насіння.
Якщо акредитована лабораторія не має узгоджених з органом сертифікації методів, прийомів, політик якості та не інтегрована у систему якості органу сертифікації, протокол такої лабораторії не є офіційним документом ні для видачі сертифікату, ні аргументом/доказом у спірних питаннях.
6. Польове інспектування насіннєвих посівів проводять аудитори із сертифікації та саме вони підписують та видають акти польового оцінювання.
Органи сертифікації виконують функції: прийняття та перевірка документів згідно переліку, видача повідомлень, рішень, сертифікатів.
7. Повторне тестування насіння здійснюється з проби, відібраної виключно аудитором з сертифікації при первинному відборі проб з партії, яка подавалася на сертифікацію.
Зокрема, слід враховувати для проведення повторного аналізу на показники: чистоти, схожості насіння тощо.
Запитання, які варто ставити органу сертифікації
Основні завдання У СФЕРІ ЯКОСТІ, зокрема:
- відповідність усім вимогам роботи згідно закону та державних органів, що регламентують діяльність;
- способи забезпечення якості та надійності досліджень;
- закріплена особиста відповідальність співробітників;
- способи відстеження та контролю за рівнем якості виконуваних досліджень і клієнтського сервісу;
- постійне поліпшення системи менеджменту якості, підвищення рівня кваліфікації та професійної підготовки персоналу;
- забезпечення незалежності системи якості від впливу зовнішніх і внутрішніх факторів;
- чи виступає керівництво гарантом реалізації політик якості органу.
На старті нового посівного сезону та при зборі урожаю бути поінформованим про ситуацію повністю та мати достовірні дані — найкращий спосіб уникнути непорозумінь та не втрачати час.
Наталія Грюнвальд, керівник ОС компанії «АГРОСЕРТ»
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.