Роль молоді в забезпеченні сталого розвитку українського села

18 лютого 2023, 07:15 2360
Денис Власенко

Питання розвитку села в Україні стає з кожними роком актуальнішим. Особливо нагальним воно стало в умовах широкомасштабної війни росії проти України, адже село та його жителі відіграють провідну роль у забезпеченні продовольчої безпеки країни.

Попри свій потенціал, сільська місцевість в Україні стикається з низкою проблем, включаючи відсутність інфраструктури, обмежений доступ до освітніх і культурних закладів тощо.

Одним зі шляхів вирішення цих проблем та забезпечення сталого розвитку сільської місцевості є залучення молоді до розвитку села.

Якою може бути роль молоді у забезпеченні сталого розвитку села?

Насамперед, це нові ідеї, енергія, прагнення та свіжі перспективи реновації села. Вони можуть стати агентами змін, сприяючи інноваціям і прогресу у своїх громадах. Це може призвести до більших економічних можливостей та покращення соціальних умов.

Як залучити молодь?

Одним зі способів залучення молоді до розвитку сільської місцевості є створення молодіжних організацій та реалізація місцевих ініціатив. У цьому питанні є можливість проявити себе органам місцевого самоврядування, взявши на себе роль ментора в організаційній підтримці. Ці організації можуть служити платформами для молодих людей, де вони мають можливість висловлювати свої ідеї, а також працювати разом із ОМС для досягнення позитивних змін.

Наприклад, молодіжні організації можуть зосередитися на покращенні доступу до освіти та охорони здоров’я, створення робочих місць через модель соціального підприємництва, виступати драйверами покращення інфраструктури в сільській місцевості.

Ще один спосіб залучити молодь до розвитку сільських територій — освітні та навчальні програми. Особливу роль у цих програмах можуть відіграти візити в інші громади та регіони України для обміну досвідом та практиками і налагодження соціальних зв’язків.

Ці програми можуть допомогти молодим людям отримати навички та знання, необхідні для відкриття власного бізнесу або роботи у своїх громадах. Молоді люди, отримавши інструменти, необхідні для досягнення успіху, будуть краще підготовлені для того, щоб рухати зміни та сприяти розвитку сільських територій.

Локальний патріотизм

Війна розбудила в молоді локальний патріотизм. Прив’язка до рідного краю розвинула інстинкт захисту території. Саме це варто інтерпретувати в бажання розвивати свою малу батьківщину, використовуючи інноваційні підходи для розвитку сільських територій.

Цікавим явищем є підтримка сільських територій молодими людьми — уродженцями, що працюють на відстані, але вкладають власні податки чи цільові донати у розвиток села. Саме тому потрібно залишати тісними зв’язки з молоддю, що переїжджає в пошуках кращої інфраструктури та можливостей урбаністики.

Залучаючи молодь, ми залучаємо їхній потенціал, щоб здійснити позитивні зміни та створити світле майбутнє для сільських громад. Для цього процесу важливо, щоб органи державної влади та місцевого самоврядування, організації громадянського суспільства та приватний сектор інвестували в програми та ініціативи, які сприяють залученню молоді до розвитку сільської місцевості. 

Денис Власенко, голова ГО «Зроби Наступний Крок»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.