Перед вторгненням усі свої заощадження наша родина вклала у першу спробу створення підприємства з вирощування грибів на Лиманщині Донецької області. Змушені були переїхати із сім’єю у село поруч із Чернівцями, де відбулась наступна спроба відновити бізнес, проте невдала. А далі ми оселились у Звенигородці на Черкащині. Тут вже з 2023 року повноцінно розвиваю бізнес.
Не боятися стартувати з нуля — це те, чому мене навчило повномасштабне вторгнення. Думки про власний бізнес мене не полишали, а тому я почав готуватися до подання на гранти. Знайомий розповів про грантову програму «Роби Своє» від Благодійного фонду «МХП – Громаді». У мене вже була чернетка, правда, на 4 млн грн та з автоматизованим керуванням виробництвом. Я її оновив та створив фінансовий план на основі співфінансування. Тобто 100 тис. грн — залучення гранту, а 200 тис. грн — залучення власних коштів. Хоча й цілої суми у мене на той момент не було, проте дуже допомогли добрі відносини із підприємцями міста Звенигородка. Попри ризик, ми домовлялись із ними про відтермінування оплати за матеріали чи роботу. Надалі усі кошти ми повернули вчасно. Тому така довіра і побудова партнерських відносин із підрядниками дозволили нам стартувати знову із початкових інвестицій у 300 тис. грн.
До речі, більшість грантів не покривають податкові витрати, тобто якщо переможець отримує грант, він із отриманої суми сплачує близько 25%. Фонд же бере ці витрати на себе. Це дійсно важливо для тих, хто започатковує справу.
Відкривати підприємство без плану — марна справа. Бізнес-план у нас взагалі був від початку, де ми з партнером враховували такі витрати:
Далі ми підрахували орієнтовний прибуток, продумали, де будемо реалізовувати врожай. Коли файл готовий — його варто розглянути на можливість скорочення витрат. Наприклад, для грибів важливо підтримувати певну оптимальну температуру. Тож взимку приміщення потрібно гріти, а влітку — охолоджувати. Зараз власник приміщення планує зробити сонячні панелі, а це означає, що витрати на електроенергію зменшаться. Проте ми розглядали можливість встановлення котла замість кондиціонерів, оскільки це більш енергоефективно.
Зараз у нашій команді разом зі мною працюють мій батько, мама і дружина. Кожен отримує ту роботу, яка в нього найкраще виходить. Наприклад, батько добре збирає і сортує врожай. Маємо ще одного сезонного помічника. Проте вже зараз планую зростання та майбутній найм постійних працівників, оскільки збільшуються обсяги замовлень.
Головна порада щодо співпраці з партнерами — це ретельне документування як відповідальності кожного, так і обовʼязків. Адже все, що сказано на словах, можна забути або зрозуміти по-своєму. Прописані ж умови слід затвердити та зберегти по екземпляру угоди для кожної зі сторін. Дуже важливим пунктом є також і потенційний вихід зі співпраці. Попри те, що ми позитивно налаштовані на неї, варто одразу домовитися, як ви будете розходитися.
Спочатку ми домовилися з місцевими фермерами, що вони забиратимуть гриби на продаж у локальні магазини. Далі я розміщував оголошення в інтернеті, в соціальних мережах, в локальних групах Facebook тощо.
Несподіваний успіх прийшов із TikTok. Одного разу відео наших грибів стали вірусними і стали розповсюджуватися з неймовірною швидкістю. Ми не встигали обробляти замовлення. А одну велику партію взагалі продали за 2 дні.
З мого досвіду, щоб відкрити бізнес з нуля і зробити його успішним в Україні, потрібно:
Ще можу додати, що варто не зупинятися на досягнутому і завжди мати план потенційного розвитку чи масштабування. Наприклад, ми плануємо розширюватися, додати в асортимент королівські шампіньйони та різнокольорові гливи. Ви знали, що вони бувають лимонні, жовті, сині, рожеві та китайські чорні?
Ще ми робимо навчальний проєкт із вирощування грибів, щоб кожен охочий мав можливість започаткувати справу або й виростити їх у себе вдома.
І нехай вас не стримує відсутність коштів. Беріть участь у конкурсах, на таких програмах ви можете залучити кошти, познайомитися з цікавими людьми і потенційними партнерами, знайти менторів та підтримку від спеціалістів у різних сферах. А головне — отримати неоціненний досвід для того, щоб стати справді успішним підприємцем!
Юрій Душенко, підприємець, власник грибної ферми
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.