План Маршалла для України можливий тільки з відновленням агросектору

06 липня 2022, 13:00 2489
Олег Кулініч

На конференції в Лугано міжнародні партнери задекларували готовність підтримувати післявоєнну відбудову України. Завдання для нашої держави — узгодити з ними формат і обсяг такої допомоги, а головне — перемогти у війні! Тоді можна говорити про початок фінансування конкретних програм. Спільними зусиллями з’явиться новий документ, який можна буде назвати «українським планом Маршалла».

Західні країни турбує продовольча безпека світу. Без України досягти її неможливо. Тому в такому плані багато уваги буде приділено логістиці, розбудові транспортної інфраструктури тощо (під час розробки документу представники партнерів акцентували на цьому увагу). І нам, і європейцям потрібні надійні шляхи експорту української агропродукції в умовах блокади наших портів. 

Ось ще кілька напрямів, за якими Україна потребує допомоги в аграрній сфері: 

  • Будівництво системи іригації на 1 млн га.
  • Розвиток промислового сектору з переробки рослинної продукції.
  • Сприяння переходу агропродовольчого сектору до «зеленого» зростання.
  • Розвиток меліоративних систем.

А поки йдуть бойові дії, збитки аграріїв будуть збільшуватися, як і потреба в коштах на відновлення. 

Величезна кількість сільгоспугідь опинилася у зоні бойових дій чи під окупацією. Гине врожай. На червень збитки сягнули $4,3 млрд. Лише на розмінування угідь нам потрібно витратити близько пів мільярда доларів, а це займе роки.

Без підтримки партнерів нам швидко не відновитися. Тому маємо як запропонувати свої ідеї, так і прислухатися до їхнього бачення, і рухатися спільно. В них є успішний досвід підтримки інших країн, наприклад тих, що пройшли шлях до Євросоюзу. Будемо враховувати це в межах робочої групи.

Ми на початку шляху... Сподіваюся, шлях від конференцій до реалізації конкретних проєктів пройдемо швидко і побачимо конкретний результат: а це — кошти на відновлення.

Олег Кулініч, голова депутатської групи «Довіра», член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.