Нові правила оподаткування ПДВ для експортерів сільгосппродукції. Що потрібно знати

06 лютого 2023, 10:40 3499
CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Україна

Попри те, що йде війна, Україна залишається одним із найважливіших гравців на світовому ринку зерна і продовжує експортувати сільськогосподарські товари через зерновий коридор у межах Чорноморської зернової ініціативи. Втім, експортна виручка від реалізації цих товарів не завжди вчасно повертається до України.

Згідно з даними Національного банку України, станом на 1 жовтня 2022 року нерезиденти заборгували українським експортерам близько $5,5 млрд, що є значним викликом для українського уряду, який докладає всіх зусиль, аби збалансувати валютні курси та економіку під час війни. 

Для вирішення цієї проблеми, що, як вважається, спричинена тіньовим ринком доходів від експорту зерна, Верховна Рада 12 січня 2023 року прийняла закон № 8166-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану» (далі — «Закон»).

Нове регулювання за Законом передбачає утримання бюджетного відшкодування ПДВ експортерам сільськогосподарської продукції до повернення експортної виручки до України, що під час дії воєнного стану має бути здійснено протягом розрахункового періоду тривалістю 180 днів від дати митного оформлення товарів (замість 365 днів за звичайних умов).

Це стосується основних сільськогосподарських товарів, таких як пшениця, ячмінь, кукурудза, соя, ріпак, макуха та шрот, олія (соняшникова, сафлорова та бавовняна) та насіння соняшнику (далі — «Регульовані Товари»).

Новий режим може бути запроваджений рішенням Кабінету Міністрів під час дії воєнного стану. У разі запровадження експорт відповідних Регульованих Товарів буде підпорядковуватися новим правилам оподаткування ПДВ, що описані далі.

Нові правила оподаткування ПДВ

Нові правила оподаткування ПДВ будуть застосовуватись, якщо експортер відповідає будь-якому з таких критеріїв:

  • у відповідному поточному місяці сукупна митна вартість експортованих Регульованих Товарів перевищує третину від усієї експортної виручки, отриманої експортером за попередні 6 місяців; або
  • центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, встановлено порушення таким експортером вимог валютного законодавства протягом попередніх 12 місяців.

Такі експортери будуть зобов’язані реєструвати податкові накладні до дати подання відповідної митної декларації та визнавати зобов’язання з ПДВ за ставкою, що застосовується до постачання товарів на митній території України (що для більшості Регульованих Товарів складає 14% при загальній ставці 20%). Це означає, що вони не зможуть отримати бюджетне відшкодування ПДВ у звичайному порядку. Такі експортери зможуть звернутися за бюджетним відшкодуванням ПДВ лише після того, як експортна виручка надійде на їхній банківський рахунок в Україні, після чого вони зможуть скоригувати ставку податку з 14/20% до 0%.

Важливо зазначити, що незважаючи на такі критерії, лише зареєстровані платники ПДВ зможуть експортувати Регульовані Товари.

Для кращого дотримання нових правил Закон забороняє проводити розрахунки за операціями з Регульованими Товарами шляхом заліку вимог або загалом з використанням будь-якого способу розрахунків, який не передбачає повернення коштів на банківські рахунки експортерів в Україні.

Закон був підписаний Президентом 3 лютого 2023 року, але ще не опублікований. Передбачені ним зміни вводяться в дію через місяць з дня опублікування.

Варто зазначити, що законодавці віддали перевагу регулюванню, передбаченому Законом, над декількома іншими варіантами. Альтернативи передбачали застосування попередніх експортних депозитів у розмірі 15%, використання спеціальних казначейських рахунків з експортними овердрафтами та банківських гарантій. Однак зазначені альтернативи були визнані менш ефективними, аніж механізм, запропонований Законом.

Ігор Олехов, партнер, керівник практики банківського і фінансового права

Катерина Чечуліна, радник, практика банківського і фінансового права 

Вікторія Ставчук-Мулундкар, старший юрист

Іван Пшик, юрист, практика банківського і фінансового права 

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Україна

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.