Нове оподаткування виробників спирту: що змінюється?

15 жовтня 2024, 06:58 161
Віталій Мазур

За підвищення рівня оподаткування виробників спирту та біоетанолу, яке передбачає проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування акцизним податком спирту етилового та біоетанолу» (проєкт №12038-1) проголосували 258 народних депутатів.

Якщо ви звернули увагу на номер проєкту, то він означає, що прийнятий проєкт є альтернативним іншому проєкту тих же авторів. 

Законодавча ініціатива, на думку депутатів, спрямована на вдосконалення податкового законодавства, а також на унеможливлення застосування тіньових схем.

Прийнятим законом передбачається, що податкові зобов’язання виробників спирту та біоетанолу будуть виходити з максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу. До цього основою для оподаткування була кількість реалізованого продукту, а не максимальна продуктивність. 

Основною відмінністю альтернативного проєкту №12038-1 (який і прийнятий в підсумку) є уточнення порядку розрахунку гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку (врахування залишків спирту етилового, біоетанолу на початок та на кінець податкового (звітного) періоду та обсягу реалізованого у податковому (звітному) періоді спирту етилового, біоетанолу). Також у документі зауважується тимчасовість запровадження запропонованого механізму оподаткування акцизним податком спирту етилового та біоетанолу — до набуття Україною повноправного членства в ЄС, але не довше, ніж до 1 січня 2030 року. 

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва спирту етилового та на право виробництва біоетанолу, до дати введення в дію цього закону, будуть зобов’язані до початку провадження своєї діяльності надати розрахунок максимальної продуктивності обладнання протягом одного календарного місяця, наступного за місяцем введення в дію цього закону.

Згідно прикінцевих положень, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (ще немає публікації), та вводиться в дію з першого числа четвертого місяця за місяцем його опублікування, тобто, скоріш за все, це буде лютий або березень 2025 року. Першим податковим (звітним) періодом, за який розраховується гарантоване податкове зобов’язання з акцизного податку, є календарний місяць, наступний за місяцем введення в дію цього закону (квітень 2025 року). 

Один із ризиків непомірного оподаткування може бути в формулі визначення гарантованого податкового зобов’язання: ГПЗ = Об х К x Ст, де Об — обсяг спирту етилового, біоетанолу в літрах 100-відсоткового спирту, визначений як максимальна продуктивність  обладнання для виробництва спирту, біоетанолу за добу, К — кількість днів у календарному місяці податкового періоду. Тобто чи на повну потужність працює підприємство усі дні звітного періоду чи ні — для цілей оподаткування державу не хвилює. В умовах війни, повітряних тривог та обмеженого трудового ресурсу ризики неповної завантаженості набагато більші, ніж в інші часи. До того ж сама ідея оподаткування, виходячи лише з виробничого потенціалу, а не фактичної реалізації, доволі сумнівна, оскільки в такому разі оподатковується не результат діяльності платника податків, а його потенціал. 

Віталій Мазур, партнер-засновник SENSUM Law Firm

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.