Насіння в профіциті, посівні площі — в дефіциті: перші прогнози щодо майбутніх посівних кампаній

18 серпня 2022, 07:30 6210
Сюзанна Григоренко

Наприкінці липня китайські аграрні науковці на масштабному насіннєвому форумі, який зібрав понад 2 тис. фахівців, закликали бізнес та уряд інвестувати ще більше коштів у розробки нових стійких видів насіння. Паралельно в цей же час агровиробники в ЄС (у Франції, Молдові, Румунії) спостерігали на деяких полях ситуацію, коли врожаю практично не було, відтак збирати було нічого. Весняна посуха в Європі завдала суттєвої шкоди площам під соняшником, пшеницею та кукурудзою.

Як ці ситуації пов’язані між собою та з українським ринком? І Китай, і ЄС через наслідки COVID-19 та екстремальні погодні умови з надією спостерігають за ситуацією в Україні, сподіваючись отримати експортне зерно та навіть насіння, особливо соняшнику. Однак на нашому ринку ситуація ще мінливіша. Насіння під озиму посівну (та наступну — весняну) вистачає, по деяких культурах навіть спостерігається профіцит, але от за площами посівів прогнозується зменшення. Нижче зібрали прогнози та стан справ українських насіннєвих компаній. 

Уся надія на ріпак

Одноголосно всі учасники ринку сходяться на тому, що і під озиму, і весняну посівну 2023 року залишаться незмінними або ж виростуть площі під ріпаком. Незважаючи на те, що через логістичні проблеми ціна українського та європейського ріпаку відрізняється, а на ринку ЄС немає дефіциту в пропозиції, ця культура все одно залишається привабливою для аграріїв та експортерів. Зокрема, ще й тим, що може рости та давати хороший врожай як у південних, так і північних регіонах України. 

За словами директора з маркетингу ТОВ «Лімагрейн Україна», в Центральній та Західній Україні Олександра Астраханцева, будуть сіяти гібриди та сорти ріпаку, а ближче до лінії фронту багато хто з фермерів може або взагалі відмовитися від посіву або посіяти F2 для мінімізації можливих втрат від бойових дій. У «Лімагрейн Україна» прогнозують під озимим ріпаком площу не менш як 1 млн га, а то й більшу, ніж цьогоріч — 1,44 млн га.

Річ у тім, що збільшення пов'язане не стільки з ціною на готову продукцію, скільки з можливістю простішої реалізації готової продукції, стверджує керівник відділу насіння BASF Agricultural Solutions Олександр Яцик, Тим паче, на його думку, погодні умови для посіву ріпаку в цьому сезоні сприятливі.

Цю ж тезу підтверджує й генеральний директор «MAS Seeds Україна» Сергій Тимошенко: «Є можливості до росту площ цієї культури на рівні 30-40%. Цьому сприяє і попит, і ціна на кінцеву продукцію».

Єдиним нерозв’язаним питанням по ріпаку лишається збір урожаю та нестабільна ситуація в південних регіонах. Адже цьогоріч було висіяно рекордну площу під ріпак — 1,44 млн га, але збиральна площа може бути значно нижчою — близько 1 млн га. Однак «естафету» можуть підхопити центральні регіони (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська та інші області), де ще є можливості нарощувати посіви під цією культурою. Насіння для цього в усіх компаній вистачає: і в «КВС-УКРАЇНА», і «Лімагрейн», і BASF Agricultural Solutions — усі фіксують у себе профіцит.

Озима пшениця

Насіння озимої пшениці на ринку також вдосталь. Однак аграрії заради зменшення витрат сіятимуть також з власних запасів або з нового врожаю. Тут ще одна з причин — ринок збуту. Розуміючи, що ситуація з експортом нестабільна, аграрії обиратимуть спосіб частину врожаю реінвестувати в нові посіви. 

Буде мати місце зниження затрат на виробництво, наголошує Олександр Яцик. Для сортових культур — це збільшення використання посівного матеріалу нижчих репродукцій, а для гібридних — використання менш інтенсивних гібридів та дешевшої системи захисту й удобрення.

«По площах посіву озимої пшениці в сезоні 2022/23 зниження може бути ще значнішим, ніж ми попередньо прогнозували. Площа може впасти на всі 2 млн га — до 4,5-4,7 млн га. Все залежить від розвитку подій на фронті та логістичних експортних можливостей. Площі під озимим ячменем також зменшаться — головним чином через низьку ціну попиту», — прогнозує Олександр Астраханцев.

Цей погляд розділяють й інші учасники ринку. Зараз ціна на пшеницю попри попит у світі несприятлива для виробників, каже Сергій Тимошенко. Заробіток не покриває витрати на паливо, яке зросло в ціні, добрива й ЗЗР, які здорожчали, та саму логістику. Також незрозумілою лишається ситуація в Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях: тисячі гектарів випалено, тисячі заміновано, решта прострілюється. У таких умовах неможливо ні порахувати, скільки вдасться висіяти, ні спрогнозувати, що з цьогорічного врожаю вдасться зібрати.

Кукурудза й соняшник

Кількість площ під цими культурами наступного року залежатиме від того, як пройде осіння посівна кампанія, пояснює начальник відділу маркетингу та комунікацій «КВС-УКРАЇНА» Вікторія Таран. А також від кон'юнктури ринку, тобто балансу попиту й ціни на продукцію, відкриття портів для експорту, відновлення повноцінної переробки соняшнику в країні тощо.

Однак, зважаючи на посуху й погані врожаї соняшнику в Європі (у деяких регіонах Румунії та Болгарії виробництво впаде на 10%, а в деяких регіонах Молдови та Франції — на всі 50%), попит на цю культуру все ж може зрости, вважає Сергій Тимошенко. Відтак, може бути навіть дефіцит якісного імпортного насіння. До того ж, Україна й сама зможе експортувати надлишок насіння до ЄС. 

«Ми очікуємо ріст цін. Ціна на соняшник у Європі виросте. А тому попередньо прогнозуємо площі під соняшником не менші як цьогоріч, бо буде вигідно вирощувати цю культуру. Так, по ній і витрати більші — на гібриди, добрива, захист, сушіння після збору врожаю — але це принаймні матиме сенс із високими цінами й попитом», — додає Сергій Тимошенко. 

Зміна структури посівних площ

Наступного року продовжиться цьогорічна тенденція, коли площі культур, які потребують більших затрат як у виробництві, так і в доробці врожаю, зменшуватимуться. Натомість їх замінюватимуть або нішевими, або розширюватимуть площі під культурами, які вже були в господарстві й затребувані на ринку. Наприклад, можуть зрости площі під соєю, житом, цукровим буряком.

«Очікуємо збільшення площ під цукровим буряком на 10-20 тис. га. Така велика різниця через те, що деякі виробники, які призупинили вирощування цієї культури через війну, можуть відновити її вирощування», — коментує Вікторія Таран. 

За її словами, поштовх до росту площ під цукровим буряком обумовлений тим, що цукор є внутрішньо орієнтованим продуктом, на який є збут, а цукрові буряки завжди були високорентабельною культурою. Тож за нинішніх умов це набуває ще більшої привабливості. 

Схожа ситуація з соєю та житом. А останнє, до того ж, чи не єдина альтернатива для аграріїв на глинистих ґрунтах Полісся. Насіння і для сої, і для жита теж вистачає на ринку. Лише «КВС-УКРАЇНА» у Хмельницькій та Вінницькій області висіяла понад 700 га жита під насіння F1.

Тож насінням під різні запити й потреби Україна забезпечена. Головне, аби для аграріїв були відповідні умови та мотивація продовжувати роботу. 

Сюзана Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.