Спостерігається зрушення у бік підтримки дрібного фермерства в Україні

01 грудня 2021, 10:25 1769

Дрібні підприємства отримуть більше в розрахунку на гектар за ключовою програмою держпідтримки — часткова компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Про це заявив керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нів'євський.

«Загальний аналіз програми у 2019-2020 роках показав, що в середньому підприємства отримали 1,4 платежу в межах програми. Мінімальний обсяг компенсації склав близько 2 тис. грн, максимальний — 35 млн грн. 

Більшість субсидій була спрямована на середні підприємства — понад 70% підтримки, якщо брати до уваги підприємства від 500 до 10 тис. гектарів. Малі підприємства отримали 10% такої допомоги, а великі — 16%. Однак у розрахунках на гектар дрібні підприємства отримали в 7 разів більше, ніж середні та великі», — підрахував експерт.

Підприємства до 500 га в середньому розрахунково отримували близько 726 грн на гектар, від 500 до 2 тис. га — 188 грн, від 2 тис. до 10 тис. га — 102 грн, уточнив він.

З іншого боку, якщо рахувати відсоток витрат на купівлю сільгосптехніки у загальних витратах підприємства, то між середніми і великими різниця лише у 2%. За словами експерта, одна з причин може бути в тому, що великі підприємства надають перевагу іноземній великогабаритній техніці. 

«Розподіл коштів у межах програми вирівнюється. Дрібні виробники менше 500 га мають гарне становище поруч із середніми та великими виробниками, а в розрахунку на гектар компенсація для малих виробників у рази більша. Ми спостерігаємо зрушення у бік підтримки дрібного фермерства в Україні впродовж останніх трьох років», — резюмував експерт.


AgroPortal.ua за матеріалами KSE