Ключові пріоритети 2023 року для підтримки економічного фронту країни

18 січня 2023, 11:47 1850
Анна Дерев’янко

Економічний фронт є не менш важливим за воєнний, адже лише військовим шляхом війну виграти неможливо — має працювати і економіка країни. А це насамперед бізнес.

У 2022 році Україна втримала як воєнний, так і економічний фронт. Так, економіка країни просіла, але не так драматично, як очікувалось у перші місяці війни. Водночас у 2023 році вкрай важливо продовжити рух у напрямку Перемоги та економічного відновлення країни. Тож і цього року Європейська Бізнес Асоціація буде працювати, аби допомагати та підтримувати бізнес країни, бути його рупором, бути в діалозі з владою та спільно напрацьовувати важливі для країни зміни.

Так, для цього на 2023 рік спільнота визначила ключові пріоритети в роботі. Це — стратегічні економічні напрями. 

Отож, першим стратегічним пріоритетом є сприяння відновленню та відбудові України. Так, йдеться не лише про залучення до відбудови пошкодженої інфраструктури, активів, напрацювання відповідної законодавчої бази щодо відбудови, але і сприяння залученню іноземних інвестицій в Україну, зокрема, шляхом запровадження ефективного механізму страхування інвестиційних ризиків та інших стимулів, залучення глобального бізнесу в країну, сприяння ефективному розвитку державно-приватного партнерства тощо. Так, минулого року Асоціація запустила ініціативу Global Business for Ukraine, аби ділитись бізнес-можливостями в Україні з глобальними компаніями, допомагати знаходити партнерів в Україні, підтримувати потенційних інвесторів, які зацікавлені, розглядають варіанти інвестування і вивчають існуючі пропозиції. Тож цього року ми будемо лише посилювати роботу на цьому фронті. 

Другим пріоритетом є питання євроінтеграції, де йдеться про широке коло питань щодо продовження гармонізації законодавства України з нормами ЄС, сприяння та підтримку бізнесу у виході на європейські ринки тощо. Так, у даному аспекті потребує оновлення законодавство в сфері захисту прав споживачів та електронної комерції, захисту персональних даних, запровадження промислового безвізу (підписання Угоди АСАА) тощо. 

Третім пріоритетом, безумовно, є ефективна взаємодія з органами влади у питанні протидії тіньовій економіці,  яка, залежно від сектору, коливається від 25 до 70%, що створює нерівні правила гри на ринку та заважає прозорому бізнесу рухатись уперед. Тож серед важливих напрямів роботи цього року йдеться про підтримку чесної конкуренції, рівних, передбачуваних, прозорих умов для всіх учасників ринку, боротьбу з контрабандою, фальсифікатом, протидію незаконній торгівлі підакцизною продукцією, ефективну боротьбу із «сірим» ринком продукції, захист прав інтелектуальної власності тощо. 

Четвертим пріоритетом є сприяння продовженню діджиталізації послуг, контрольно-дозвільних процедур, зокрема в сфері охорони здоров’я, фітосанітарного контролю, діджиталізації всіх процесів митного оформлення тощо, аби мінімізувати корупційні ризики та загалом відбудовувати систему на засадах верховенства права, прозорості, відкритості, без корупції. Ці аспекти, зокрема, будуть важливими і для подальшої взаємодії з міжнародними партнерами та подальшої ефективної підтримки.

П’ятий пріоритет продовження попереднього в контексті мінімізації корупційних ризиків — дерегуляція та ефективне проведення реформ дозвільно-регуляторної сфери. Так, важливо суттєво зменшити роль держави у бізнесі, переглянути інструменти контролю та регулювання на предмет ефективності (оскільки наразі в Україні існує майже 1000 інструментів державного регулювання для бізнесу).

Шостий, однак не менш важливий пріоритет  сприяння енергонезалежності та енергоефективності країни. 2022 рік та атаки на енергетичну систему країни продемонстрували ефективність децентралізованої енергетичної системи, важливість енергетичної свободи та необхідність подальшого розвитку сучасної «зеленої» енергетики для якої, зокрема, передбачуваність та незмінність встановлених правил гри є вкрай важливими аспектами. 

Анна Дерев’янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.