Без фальсифікату. Але тепер по-справжньому

13 січня 2023, 07:35 4961
Сюзанна Григоренко

Наприкінці листопада Верховна Рада України прийняла у першому та другому читанні надважливі законопроєкти для аграріїв та виробників сільськогосподарської продукції. Один із них стосується охорони прав на сорти рослин в Україні.

Рух України до ЄС з кожним днем набирає все більших обертів, тому депутати активно адаптовують українське законодавство до європейських стандартів. Це неабияк стосується і прийнятого 16 листопада законопроєкту №3680-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва у відповідність із положеннями законодавства Європейського Союзу».

Дискусії та обговорення того, як саме має виглядати законопроєкт, тривали довго — і от нарешті маємо крок до впровадження аграрної системи з європейськими стандартами. Ці самі європейські стандарти і цінності мають неабияк спростити життя українських аграріїв і позбавити їх зайвої паперової рутини, спростити процедуру експертизи та реєстрації сортів рослин та руху насіння і садивного матеріалу. 

Якщо говорити про конкретні зміни, то ось для прикладу деякі з них: 

  • заявку на сорт можна буде тепер подати електронно, без зайвої бюрократії;
  • зменшення кількості етапів розгляду документів та пришвидшення розгляду;
  • умови для запуску  електронних сервісів для отримання дозвільних документів на ввезення зразків насіння для проведення досліджень;
  • визначення умов статусу підтримувача на сорти, які мають статус сортів суспільного надбання;
  • спрощена реєстрація для вже зареєстрованих сортів з ЄС та Сполучених Штатів, що дозволить українським аграріям отримувати найновіші сорти кукурудзи, соняшнику, сої та лохини одночасно із закордонними агровиробниками.  

Та найголовніше те, що цей закон захищатиме продукцію сільськогосподарських виробників від підробок. Це стосується маркування і пакування продукції, а також використання торговельної марки, яка своїм зовнішнім виглядом нагадує споживачу торговельну марку іншого виробника. 

Тепер за подібні порушення на громадян чекатиме штраф від одного до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У теперішніх реаліях це може затягнути на суму до 6,5 млн грн. Якщо ж подібне порушення вчиняють посадові особи — на них чекатиме штраф від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян разом із конфіскацією фальсифікованої продукції та обладнання для її вироблення.

У результаті отримуємо важливий законопроєкт, повністю орієнтований на європейські стандарти. З одного боку, він спрощує життя аграріям і спонукає їх до вирощування найновіших і найприбутковіших сортів. Крім того, закон ще й каратиме недобросовісних виробників за фальсифікацію продукції, тим самим захищаючи право кожного виробника на індивідуальність. 

Так, маємо ґрунтовні зміни у сфері сільського господарства. Вони чітко розставляють правила гри для виробників, тим самим убезпечуючи як споживачів, так і самих аграріїв. Неабияк важливо те, що за понад 30 років нашої незалежності ці правила гри нарешті з’явилися. 

Сюзанна Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.