Бакотські садиби як альтернатива морю, або Туризм на Хмельниччині під час війни

02 вересня 2022, 07:20 3582
Сергій Толстіхін

Туризм на Хмельниччині під час війни є, хоч і здебільшого він сконцентрований біля Дністра. Попит зашкалює, дуже багато людей. А враховуючи, що зараз тут багато переселенців, котрі за звичайних обставин навряд чи б сюди приїхали, то саме вони складають досить велику частину туристів.

Чорне море зараз недоступне, Дніпро — в зоні підвищеної небезпеки. Раніше жителі Хмельницького, які хотіли до води, могли поїхати в Затоку, Залізний Порт або Південне. Зараз «відрізали» альтернативу, а до води хочеться. Натомість Дністер — і близько, і доступно, і безпечно. На Бакоті взагалі Дністер широкий, і течія дуже слабка, що створює непогані умови для спокійного купання.

Але треба усвідомлювати, що відпочинок на Дністрі і пляжі там не такі, до яких звикли відпочивальники на Чорному морі. Переважає кам'янистий берег, що компенсується дуже гарними краєвидами.

За відсутності опадів і сильної спеки часом Дністер починає «цвісти». Вода стає трохи зеленою, і з'являються водорості, проте зовсім немає медуз.

Окрім водних ресурсів, туристи обирають Хмельниччину через безпеку — тут дуже мало військових, інфраструктурних та великих промислових об'єктів.

До того ж на Хмельниччині є понад 3 тис. об'єктів культурно-історичної спадщини та безліч об'єктів сакральної архітектури.

Локації, які варто відвідати на Хмельниччині

  • Національний парк «Подільські товтри», в якому досконало поєднуються природні краєвиди з історичною архітектурою. Там добре розвинена туристична інфраструктура — місцеві підприємці влаштовують різноманітні дегустації, майстер-класи, є що подивитися.
  • У самій Бакоті є понад 30 садиб на будь-який смак і бюджет. У них є виноробня, трав'ярня, велопрокат, можна покататися на катамаранах, човниках.
  • У печері «Атлантида» дуже потужна інфраструктура: відразу дають напрокат спеціальний одяг, є хостел, де можна недорого заночувати, гід, який проведе печерами.
  • На Хмельниччині є декілька десятків різного ступеня збереженості замків — починаючи від таких «мастодонтів» як Кам'янець-Подільська і Меджибізька фортеці, і закінчуючи руїнами.
  • На Малієвщині півтора десятка більших або менших водоспадів — з них найбільш популярні Малієвецький і Бурбон.

Сергій Толстіхін, експерт з розвитку туризму в громадах, власник садиби «Дім мандрівника»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.