У Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита кукурудзи

23 серпня 2021, 06:00 1899

Вінничанин Михайло Нагорняк один із перших українців, хто почав готувати дома страви з мексиканським трюфелем. Щоправда, назвав його вже подільським. Адже він селекціонер, який виводить нові види злакових. Каже, смак гриба сподобався всій родині, і тепер фермер, який вирощує кукурудзу, планує зі звичного для українців гриба-паразита створити гастрономічну родзинку регіону.

«Спори кукурудзяного трюфеля в Україні були завжди. Та фермери досі вважають його за шкідника. За кордоном цей гриб — делікатес. Зокрема у Мексиці, Іспанії та Америці. Наша страва з грибом-паразитом кукурудзи вийшла смачна і легка для шлунку. А головне — дуже корисна, адже цей гриб містить незамінні амінокислоти, одні з небагатьох, що не виробляються в людському організмі, і їх ми можемо отримати тільки ззовні», — зауважує Михайло Нагорняк.

Скуштувати делікатесні страви вже хочуть гурмани з європейських країн. Для них Нагорняк вигадав «тихе полювання» на подільського трюфеля. Та запрошує гастротуристів у село Якушинці. Там на його власній інноваційній селекційно-дослідній ділянці висіяні понад 700 сортів солодкої кукурудзи.

«Особливість подільського кукурудзяного трюфеля в тому, що росте він на солодкій кукурудзі. Наша мета — популяризація подільської нової сезонної страви, туристична привабливість, відродження зеленого та гастротуризму Поділля та України в цілому», — підкреслює селекціонер.

Місцевий шеф-кухар Віктор Палевський готує з подільського трюфеля ризото. «Просто рис замінюю на кукурудзу. У пательні смажимо цибулю, часник, сиру кукурудзу та її трюфелі. Додаємо вершкове масло і будь-який бульйон. Страва має виражений грибний смак, але такого яскравого-яскравого, як у трюфеля оригінального, смаку немає», — пояснює кулінар.

Собівартість такої страви — від 50 гривень. В українських ресторанах це поки що новинка.


AgroPortal.ua за матеріалами Вінниця.info