Ранкова кава // Які квіти та дикі трави можна їсти навесні

09 квітня 2020, 07:00 5786

Якщо ви любите експериментувати і не боїтеся нових незвичайних смаків, можете спробувати урізноманітнити весняне меню квітами й травами.

З давніх-давен ці рослини використовувалися в приготуванні різних страв, але з часом зникли з наших столів за непотрібністю. Що можна повернути на свою тарілку і отримати від цього додаткову вигоду?

Кульбаби

Кульбаби досі їдять у Франції й навіть вирощують цілі плантації цих квітів, щоб потім використовувати їх у кулінарії. Листя кульбаби гіркувате на смак, але надає салату незвичайність. Кульбаби покращують травлення і обмін речовин, а також сприятливо позначаються на роботі печінки. Залийте листя окропом, щоб зменшити його гіркоту. Або потримаєте його 15 хвилин у солоній холодній воді. Для пікантного салату — відмінний варіант.

Кропива

Молоде листя кропиви — частий інгредієнт щів, салатів і начинки для випічки. Головне — зловити момент, коли в перших проталинах з'являються перші листя цієї рослини. Через 10 днів листя наллється соком і стане малопридатним у їжу.

Примула

Примула використовується в салатах у багатьох країнах світу. Вона приємна на смак і є важливим джерелом вітаміну С. Примула — лікарська рослина, тому її користь для організму неоціненна. Вона добре поєднується з огірками і зеленою цибулею.

Дика цибуля (черемша)

Листя дикої цибулі схоже на звичайне, але трохи тонше, жорсткіше і соковитіше звичної нам цибулі. Салат із дикою цибулею заграє новими смаками, його також використовують у соусах і приправах для перших страв. Зберігається дика цибуля недовго, тому частіше за все її не заготовляють про запас.

Яглиця

Докучливий бур'ян для дачників, яглиця, може стати відмінною підмогою в кулінарії на домашній кухні. Вона ситна, але використовують тільки молоде її листя. Щоб уникнути зайвого газоутворення в кишечнику, яглицю краще піддати тепловій обробці перед вживанням. Використовується для приготування щів, бульйонів, начинки для пирогів і салатів.

Щавель

Дикий щавель прикрасить щі, солодку начинку для випічки, його консервують і використовують круглий рік. Вирощений не самостійно, дикий щавель краще використовувати молодим, поки він не наситився соками, і його листя не стало жорстким.

Дзвоники

У їжу вживаються листя дзвоника і коріння рослини. А квітами можна прикрасити страву, надати їй святковий вигляд. Зелень дзвоника — джерело вітаміну Е, який важливий для молодості та краси.

Грицики

Грицики сходять рано навесні з-під снігу. Листя цієї рослини їдять сирим у салатах, вареним у супах і борщах, навіть солоним. Грицики — популярний інгредієнт китайської кухні, там ця рослина вирощується у великих обсягах.


AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua