Посуха та шкідники знищують урожай: як аграріям адаптуватись до змін

20 серпня 2025, 05:59 624

Аграрії здебільшого навчилися контролювати бур’яни, напрацювали системи захисту, мають адаптовані до своїх умов технологічні карти, тож це питання вже не настільки гостре. Але з кожним роком спостерігається збільшення ентомологічного навантаження та зростання шкодочинності шкідників.

Найбільше навантаження припадає на літні місяці з розширенням цього періоду на другу половину травня та вересень, тож у цей час збільшується кількість інсектицидних обробок.  

Про ситуацію в полях, якість зерна, критичні фази у вирощуванні культур та технології, які б допомогли українським аграріям адаптуватися до змін клімату, AgroPortal.ua розмовляв із керівником Агродепартаменту LNZ Group Олександром Хмелюком.

Якість урожаю: почорніння зерна не означає ураження сажковими хворобами

У багатьох регіонах під час збору зернових цьогоріч фіксують почорніння зерна. Найбільше таких випадків у лісостеповій та поліській зонах, де жнива, як правило, починаються пізніше, де швидше настають осінні росяні ранки, де більше вологи.

Олександр Хмелюк зазначає, що дійсно в цих регіонах поширені такі випадки, але вони носять більш візуальний характер, за фактом це не свідчить про зараження урожаю сажковими хворобами.

Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Це ураження в основному спорами гриба роду Alternaria (Альтернарія), який є сапрофітним і заселяється на пшеницю, коли вже відмирають тканини. Під час збирання врожаю, коли зерно проходить разом із соломою через комбайн, ці спори попадають на зернівки і закріплюються у боріздці та на борідці. В результаті ми маємо почорніле зерно, яке за стандартом визначається як сажкове, хоча це не є сажковою хворобою. І це один зі способів маніпуляцій із ціною на елеваторах.

Щоб уникнути почорніння зерна, фахівець радить швидше збирати пшеницю, поки вона стоїть жовта, для чого можна провести десикацію. Потрібно встигнути її зібрати до того, як пройдуть перші дощі чи почнуться прохолодні вологі ночі й ранки. Коли настав період активної роси чи туманів, уже нічого не вдіяти. Фунгіцидний захист у цьому випадку також не допоможе.

Ріпак: збільшення ентомологічного навантаження

Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Ріпак — культура, яка потребує постійної уваги та контролю всіх шкодочинних факторів, починаючи від моменту його посіву, і поки комбайн не змолотить. Це культура постійного ризику, її регулярно потрібно моніторити, прогнозувати і вчасно виявляти всі фактори: хвороби, шкідників, погоду.

Цього року фахівець виділяє кілька вагомих факторів, які мали вплив на культуру:

  • Перепади температури після відновлення вегетації весною, заморозки й морози, коли температура вночі сягала до -5°С. Частина ріпаку вимерзла, а частина зупинилася в розвитку, мало розгілкувалася. Але після настання поступового потепління рослини пустили додаткові пагони.
  • Дуже розтягнутий період цвітіння і, відповідно, дуже розтягнутий період дозрівання ріпаку. Верхні стручки були дозрілими повністю, а нижні тільки зав'язалися. Залежно від регіону різниця в дозріванні була 2-3 тижні. У цій ситуації на рослині одночасно є різної зрілості стручки, і аграрію потрібно приймати рішення під час збирання: втрачати перші чи останні стручки. До того ж зернівки в такому збіжжі дуже різної якості, що призводить до зниження якісних показників загалом.  

«Це несуттєво вплинуло на прибавку врожаю, але, крім кількості, важлива ще й якість. Недозріле зерно буде мати великий вміст вільних жирних кислот (високе кислотне число), тобто вже не підійде для використання на харчові цілі, а тільки на технічні. Відповідною буде і ціна такого урожаю», — пояснює Олександр Хмелюк.

Нинішній сезон також видався складним по шкідниках. Хоча у Агродепартаменті LNZ Group, спираючись на думку експертів-кліматологів, прогнозували зміни, пов’язані зі збільшенням ентомологічного навантаження. В компанії зазначають, що якщо на півдні ще п'ять років тому традиційно під час кожної обробки ріпаку додавали інсектициди, то на заході їх використовували більш ситуативно. Але зараз, після різкого збільшення ентомологічного навантаження, використання інсектицидів на ріпаку в кожне внесення та позапланово —  це вже необхідність.

Соняшник і кукурудза: акцент на контроль лускокрилих

Складним виявився рік і для соняшнику та кукурудзи. Ці культури просто згоріли на Миколаївщині, частково на Дніпропетровщині та Кіровоградщині.

«У цих областях у кращому разі аграрії зберуть 1,5-2 т/га кукурудзи, а багато хто передискує, або менше 1 т/га соняшнику. Врожайність в інших регіонах залежатиме від подальшої ситуації з температурою та опадами. Загалом по кукурудзі залишився один елемент продуктивності — досягти маси тисячі, а для цього потрібно, щоб вистачило вологи на налив», — розповідає Олександр Хмелюк, який за останні два тижні бачив повну картину стану, в якому зараз перебувають посіви на півдні країни.

У Агродепартаменті LNZ Group наголошують, що у тих регіонах, де соняшник і кукурудза ще лишилися, важливо контролювати лускокрилих шкідників та не проґавити стадію виходу личинки.

«Поки є стадія личинки 1-2 віку, яка знаходиться і харчується на поверхні листків, її ще можна проконтролювати інсектицидами. Ту личинку, яка прогризла і залізла всередину стебла або в початок, уже нічим не дістати. У такому разі лишається лише сподіватися, що не буде сильного вітру, який повалить стебла. Ну і відразу потрібно враховувати ризики зниження врожайності та якості», — пояснює Олександр Хмелюк.

Ефективним засобом у боротьбі проти личинок лускокрилих є системний інсектицид бренду DEFENDA Кайрос, ДР флубендіамід, 480 г/л. Аби розширити спектр контролю по фазах розвитку шкідника, отримати пряму овіцидну дію, до Кайроса слід додати інсектицид Просенс.

Соя: буде волога — буде врожай

Для отримання гарного врожаю сої необхідним складником є наявність вологи у липні та серпні. Найбільш критичний період використання вологи у сої — це цвітіння та налив.

Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Соя змінює свою структуру буквально за 2-3 дні. За несприятливих умов вона може скидати, абортувати генеративний орган у будь-яку його фазу розвитку, починаючи від бутона, який має стати квіткою, квітку, зернівку, біб. Тому за кількістю зав'язі не можна рахувати врожайність. Наприкінці липня, коли культура відцвіла, зав’язала боби, рахувати прибуток дуже рано. Адже якщо в серпні не буде вологи, соя через кожні кілька днів буде скидати боби.

У не надто посушливих регіонах у найкращі роки збирали 3 т/га. На заході країни врожайність сої сягає до 4 т/га і більше, і це завдяки тому, що в цьому регіоні є волога. В південних — 1-2 т/га, або і менше.

Проблемою на посівах сої залишається кліщ. Минулого року спостерігали суттєве його заселення, і після перезимівлі він знову з’являється на посівах. Поширенню шкідників сприяє підвищення температури та глобальні зміни клімату, головним чином — м’яка зима.

Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Складність боротьби полягає в тому, що більшість пестицидів контролюють рухомі стадії розвитку, але не контролюють стадію яйця. Тож важливо кліща вчасно діагностувати на краях поля біля узбіччя, лісосмуг, звідки він починає поширюватися вглиб посівів. Після вчасного виявлення шкідника на краю поля, а на відстані 20-30 м, коли його ще немає, може бути достатнім тільки крайовий обробіток полів.

Фахівець радить комбінувати в бакову суміш два типи препаратів: пестицид, який буде контролювати рухомі стадії, і другий — діючу речовину з овіцидною дією, яка проконтролює стадію яйця.

Якщо використовувати тільки пестицид, який контролює рухомі стадії шкідника, то залежно від температури, через 5-7-10 днів, він знову з'явиться. І потрібно буде повторно обробляти посіви, і таких обробітків може бути 2-3.  

Для того, щоб вчасно діагностувати шкідника, потрібно слідкувати за температурою. Кліщ любить суху і жарку погоду. Якщо ми бачимо прогноз щодо підвищення температури, треба брати лупу і обстежувати края полів.

Адаптуватися до змін допоможе відмова від оранки

На думку Олександра Хмелюка, з погляду поширення водної та вітрової ерозії, руйнування структури ґрунту, окислення органічної речовини у ньому, оранка — це технологічна операція, яка найбільше сприяє розвитку цих процесів.

«Здебільшого ми ще не навчились цілеспрямовано працювати задля накопичення та збереження вологи. Зі зміною погодних умов аграріям потрібно змінювати підходи, шукати рішення. Так, вони не будуть універсальними, а досить індивідуальними, залежно від багатьох факторів: типу ґрунту, його щільності, від регіону, сівозміни тощо. Але ці рішення потрібно шукати, напевно, ще вчора», — зазначає Олександр Хмелюк. 

Щоб мати вологу в ґрунті, потрібно спочатку забезпечити умови для її накопичення. Наступний крок — мати верхній мульчований шар для її утримання.

Фахівець пояснює, що за відмови від оранки збільшиться навантаження по бур’янах, особливо багаторічних, озимих та зимуючих, кореневищних і коренепаросткових, повзучих. Це призведе до збільшення використання гліфосатів і перебудови всієї системи контролю бур’янів у посівах культур.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua