Способи сушіння
Спеціальний прилад, здатний висушити ваші фруктові та овочеві заготовки, називається дегідратор. У ньому підтримується постійна температура, і висушується все — від яблук до грибів.
Найбільш перевірений спосіб — сушіння на сонці, у спекотний сухий день. Слід стежити за вологістю, щоб продукти не підгнивали, відганяти шкідників і мошок. Персики та абрикоси, порізані дольками, можна висушити на сонці протягом 5 днів, виноград — до 9 днів, яблука — 3-4 дні.
Скористайтеся духовкою. Щоправда, з її допомогою для сушіння тих чи інших продуктів будуть діяти свої правила. Наприклад:
Для того щоб вся волога з продукту випарувалася, слід розкладати шматочки рівним і тонким шаром. Як тільки фрукти або ягоди зморщилися — це вже середина процесу сушіння. Дайте їм ще трохи часу, а потім складіть сухофрукти в скляні, бляшані банки або паперові пакети.
Сушіть трави
Якщо ви самостійно садите або розбираєтеся, які дикі трави можна вживати, скористайтеся моментом і засушіть листочки м'яти, звіробою, материнки, меліси, чебрецю. Сушити трави слід пучками, вивішуйте їх у спекотний день на вулиці. Крихке сухе листя можна висипати в скляну банку і герметично закрити, щоб аромат не розсіювався. А можна зберігати пучками, загорнувши в тканину або також закривши у великій банці. Взимку можна буде робити збори проти застуд або просто розбавляти чай ароматом з полів.
Сушіть гриби
Гриби можна нанизати на мотузку і сушити в підвішеному стані. Можна, як і фрукти, нарізати їх часточками і висушити в духовці або дегідраторі, розкласти на сонці. Перед сушінням не можна мити гриби, слід протерти їх від бруду і піску ганчіркою, відокремити шапинки, ніжки розрізати уздовж. Температура для сушіння грибів у духовці — 60-70 градусів.
Смачних вам заготовок!
AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua