Останнім часом саме цей овоч наробив галасу на агропромисловому ринку, адже раніше ціни не піднімалися вище 15 грн/кг, а сьогодні на прилавках виставляють цибулю по 40 грн/кг.

Кажуть, все через несприятливу погоду і низьку врожайность у цьому сезоні. Редакція AgroPortal.ua підібрала найцікавіші факти про цибулю і за допомогою експертів взялася їх перевірити.

Міф 1. Гострий смак цибулі збуджує апетит 

«Будь-яка гостра їжа сприяє підвищенню апетиту, під цим терміном ми розуміємо поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо простіше, то шлунковий сік виробляється швидше, і формула його сильніша, що дозволяє краще, швидше і якісніше розщеплювати те, що ми їмо», — розповідає дієтолог-консультант Eat Easy Анастасія Лукаш.

Міф 2. При смаженні цибуля стає солодкою 

«При смаженні цибулі, через те що в ній є цукри, відбувається реакція Майяра (Хімічна реакція між амінокислотами і цукрами, яка відбувається при нагріванні. — Прим. авт.). Саме тому цибуля стає солодкою, — каже project manager Chef's Consulting Сергій Пекарюк. — Олія повинна бути рослинною і рафінованою, оскільки вершкове масло має низьку температуру горіння, і найчастіше цибуля підгорає».

Міф 3. Цибуля зменшує біль і роздратування при укусі оси або бджоли 

Для цього в місце укусу необхідно відразу втерти сік цибулі. Він усуне біль, зніме набряк і свербіж.

Міф 4. Цибуля містить більше цукру, ніж яблуко або груша 

За словами Анастасії Лукаш, все дуже ситуативно щодо сортів цих самих груш, яблук і цибулі. В середньому в 100 грамах цибулі буде цукрів на 10-20% більше, ніж в тих же 100 грамах яблука і ще на 10-15% більше, ніж в груші. Але це ні в якому разі не робить цибулю небезпечним продуктом.

У цибулі містяться сірчисті сполуки: до речі, саме вони змушують нас плакати при нарізанні цибулі. Ці сполуки, контактуючи з киснем, перетворюються на алліцин. Ця речовина має бактерицидні властивості, знижує рівень цукру і холестерину в крові.

Міф 5. Цибулевий запах з рота можна пом'якшити, якщо заїсти цибулю петрушкою

За словами Сергія Пекарюка, петрушка дійсно знищує запах цибулі, але для цього потрібно дуже багато її з'їсти.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua

Мультимедіа