Міф № 1: Сало шкідливе, бо в ньому багато холестерину
«Хоча в салі багато холестерину, проте воно корисне, — стверджує Вадим Арістов, експерт аграрної галузі. — Тваринні жири необхідні для синтезу катехоламінів. Можна, звичайно, вживати і рослинні жири, проте наш організм краще прилаштований саме до тваринних, а з усіх тваринних сало засвоюється найлегше».
Міф № 2: Небажано вживати сало зранку
Посмакувати салом вранці можуть ті, хто страждає на порушення роботи травного тракту. Цей продукт стимулює відтік жовчі, яка за ніч накопичується в організмі, тобто очищає його.
Міф № 3: У салі немає вітамінів
Цей продукт містить багато різних вітамінів, зокрема дуже рідкісний вітамін F. Саме він зміцнює судини і позбавляє від атеросклерозу. В салі чимало й такого сильного антиоксиданту, як селен, що запобігає утворенню ракових клітин і підвищує потенцію. Недарма цей смачний продукт називають «українською віагрою».
Міф № 4: Від сала гладшають
Гладшають не від сала, а від його кількості, адже можна погладшати і від звичайної вівсянки, якщо їсти її кілограмами! Якщо ви мало рухаєтеся, вам можна з’їдати 10-30 г сала на день, якщо ведете більш рухливий спосіб життя — вдвічі більше.
Міф № 5: Сало — важка їжа
Не зовсім так. Шматочок сала, як стверджує декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіПУ Лариса Баль-Прилипко, прекрасний снек у робочий час. Воно добре засвоюється, не перенавантажує печінку і дає аж 9 ккал енергії на 1 г продукту.
Міф № 6: Смажене сало шкідливе
Так, смажене сало і справді шкідливе. «В процесі смаження утворюються дуже активні речовини, що пошкоджують печінку, причому, роблять це в дуже злоякісний спосіб: запускають процеси, дуже подібні до автоімунних, як наслідок — жировий гепатоз та згодом цироз!» — коментує Вадим Арістов, експерт аграрної галузі.
Міф № 7: Сало з хлібом — дуже шкідливо!
«Сало з хлібом — поєднання, при якому обидва продукти прекрасно засвоюються. Зрозуміло, маються на увазі не булочки-пампушки, а зерновий хліб з борошна грубого помелу або з додаванням висівок», — розповідає AgroPortal.ua декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіПУ Лариса Баль-Прилипко.
Міф № 8: Краще під горілку
Ось це чиста правда — сало прекрасний супутник алкоголю. Головним чином тому, що воно не дозволяє швидко сп’яніти. Жирненьке сало огортає шлунок і не дає напою з градусами моментально там всмоктатися. Звичайно, алкоголь все одно всмокчеться, але вже пізніше, в кишечнику, і поступово. До речі, зовсім не обов’язково вживати сало саме з горілкою. Зі склянкою червоного сухого вина навіть смачніше.
Іванна Панасюк, АgroРortal.ua