Їсти чи не їсти: солодкі факти про шоколад

06 березня 2020, 06:22 4737

Всі, хто читав книгу чи дивився фільм про Гаррі Поттера, чудово пам’ятають, що учні Хогвартсу лікувалися чарівним шоколадом. Науковці вже не перше десятиліття намагаються дослідити вплив компонентів шоколаду на здоров’я людини. Результати їхніх досліджень різняться: одні вважають, що шматочок солодкого дійсно має лікувальний ефект, а інші — налаштовані більш категорично. Тому виникає безліч міфів щодо цього продукту.

Редакція AgroPortal.ua зібрала найбільш поширені твердження про шоколад і з допомогою експертів взялась їх розвінчати.

Міф 1. Справжній шоколад швидко тане

«Справжній шоколад дуже швидко тане, але якщо він розм'як відразу ж, як тільки ви взяли його в руки, це вже не є ознакою якості. Якщо шоколад не тане зовсім, не залишає жодних слідів, це теж поганий знак. У його складі, швидше за все, міститься дуже багато лецитину, який змінює структуру продукту», — зазначає директор представництва молдовської кондитерської фабрики Bucuria в Україні Юрій Соколовський.

Міф 2. В рік середньостатистичний українець з’їдає 3 кг шоколаду

Експерти асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» стверджують, що потенціал ринку шоколаду та шоколадних виробів в Україні зростає. Це загальносвітова тенденція, яка відмінна від вітчизняної лише масштабами, асортиментом та якістю продукції.

«У минулому році споживання шоколаду та шоколадних виробів в Україні оцінюється в середньому близько 3 кг на особу, що майже у півтори рази більше, ніж п’ять років тому. Але це все ще вдвічі менше, ніж середній показник на Заході, — говорять в УКАБ. — Позитивно, що спостерігається збільшення споживання саме вітчизняних шоколадних виробів, і лише кожна четверта шоколадка — імпортного походження».

Міф 3. Неякісний шоколад горить

«У натуральному шоколаді міститься значна частина какао-масла. Тому, звісно, натуральний шоколад буде горіти, адже практично будь-яке масло може загорітися. Крім того, інші інгредієнти, що містяться у шоколаді, такі як цукор, натуральні добавки, також можуть горіти при нормальних умовах», — розповідає Юрій Соколовський.

Міф 4. Шоколад є причиною виникнення карієсу

За словами лікаря-стоматолога Володимира Васильчука, споживання шоколаду дійсно є однією з причин виникнення карієсу. Проте на відміну від інших солодощів він приносить певну користь.

«Какао містить танін та інші антибактеріальні компоненти, які борються з бактеріями ротової порожнини. Таким чином, цукор провокує виникнення карієсу, а вищезазначені речовини попереджають це негативне явище», — розповідає Васильчук.

Міф 5. Найбільш шкідливий — молочний шоколад

Директор представництва молдовської кондитерської фабрики Bucuria в Україні стверджує, що молоко, яке міститься в молочному шоколаді, руйнує структуру антиоксидантів і робить його ще більш калорійним, на відміну від темного шоколаду. Але боятися потрібно не молочного шоколаду, а білого.

«Відомо, що у своєму складі замість какао-порошку білий шоколад містить сухе молоко. А воно не несе в собі тих властивостей, які притаманні класичному темному шоколаду. Від його споживання немає ніякої тонізуючої та антиоксидантної дії на організм», — додає він.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua