У той час як ринок переповнений однотипною фабричною продукцією, приготування і продаж цукерок ручної роботи може перетворитися на справжню професію та прибутковий бізнес.

Про те, як створити крафтове виробництво шоколаду, не вкладаючи великих інвестицій, знає Катерина Ткачук. Для неї шоколад став не просто захопленням, а справою життя, яку вона назвала Cukrik.

Ще кілька років тому, починаючи свою трудову діяльність із посади референта-перекладача, і уявити собі не могла, що матиме справу з улюбленими ласощами мільйонів людей. Стати шоколатьє Катя вирішила, коли була в декретній відпустці. Методом спроб і помилок вивела свою особисту формулу успішної роботи.

«Усе почалося з того, що одного разу я спробувала зробити вдома натуральні смаколики для своєї дитини, якій на той момент було близько двох років, — розповідає Катерина. — Я категорично не хотіла давати їй магазинних солодощів, на які у неї була різко виражена алергія. Тож багато експериментувала, роблячи цукерки із сухофруктів та горіхів. Виходило досить смачно. Своїми ласощами радо пригощала знайомих, особливо тих, у кого були маленькі діти. Потім мені підказали, щоб я спробувала продавати цукерки. Так усе й почалося».

Тепер Катя — досить відомий в місті майстер-шоколатьє. А виготовлення шоколаду для неї — медитація і творчість. Варто тільки поглянути на космічне оздоблення цукерок, яке Катя виводить пензликом годинами власноруч!

Хто б міг подумати, що гречку, особливо зелену, можна поєднати із шоколадом, щоб це вийшло смачно 

«Спочатку солодощі були прості — поєднання сухофруктів і горіхів. Частину рецептів навіть можна було знайти в інтернеті у вільному доступі. З часом стала вдосконалювати свої роботи, захотіла спробувати попрацювати з шоколадом. Для цього почала шукати додаткову інформацію: дивитися відео, купувати майстер-класи. Звісно, виходило не одразу. Було дуже багато зіпсованих літрів шоколаду», — ділиться майстриня. 

Асортимент шоколатьє постійно зростає й наразі нараховує 13 видів цукерок, шоколадки з різними смаками, тістечка, морозиво.

Усі солодощі Сukrik повністю з натуральних інгредієнтів рослинного походження, не містять білого, рафінованого цукру та лактози. Вироби готуються на кокосовому цукрі та сиропі топінамбура.

Справжній шоколад має всього три складові: какао-масло, какао терте та кокосовий цукор

«Технологія приготування доволі проста: я змішую ці інгредієнти в певній пропорції. Далі почергово підігріваю й охолоджую шоколад, щоб сформувати правильну кристалічну сітку какао-масла. Цей процес називається «темперуванням». Специфіка роботи з кокосовим цукром така, що він повністю не розчиняється, тож шоколад має певну хрумкість, чим помітно відрізняється від фабричного. Загалом із шоколадом потрібно працювати дуже швидко. Іноді хвилина часу вирішує все», — зазначає Катерина.

Згодом темпи виробництва почали зростати, і забезпечувати попит у домашніх умовах на обмеженій неспеціалізованій площі стало неможливо. І кондитерка зрозуміла, що потрібно рухатися далі. Так у неї виникла потреба відкрити свою майстерню.

Виробництво Катерини — дошка, кілька сотейників для шоколаду і спеціальний холодильник для вина, де чудово зберігається шоколад. Механізації жодної, оскільки це все ручна робота

«Я ніколи не підраховувала, скільки вклала в цю справу. Думаю, небагато — дві тисячі гривень. Звичайно, відкриття майстерні, оренда, сировина, пакування і супутні витрати тепер перевищують цю суму в рази. Цей бізнес є прибутковим, однак я продовжую інвестувати в навчання, техніку, розвиток бренду. Вартість моїх цукерок варіює від 11 до 25 грн за одиницю. Ціну складають сировина, оренда, комунальні витрати і, звичайно, невеликий дохід. Та попри все я намагаюся робити так, щоб мої солодощі були доступними», — каже підприємиця.


AgroPortal.ua за матеріалами Карпатський об'єктив

Мультимедіа