Релокація: біорозкладний посуд та горщики під розсаду із кавової гущі тепер виробляють у Львові

04 червня 2022, 07:00 2734

В планах українського стартапу rekava на 2022 рік був переїзд із Сум до Києва та масштабування виробництва одноразових біорозкладних стаканчиків із кавової гущі для напоїв. Та війна внесла свої корективи, і підприємство було змушене релокуватися до Львова.

Дмитра Бідюка та Юрія Тустановського три роки тому познайомив спільний товариш, який знав, що вони обидва цікавляться циркулярною економікою та сталим розвитком. Тоді хлопці обмінялися ідеями і вирішили спільно розвивати ту, що здалася їм найбільш перспективною — використання відпрацьованої кавової гущі, яку зараз здебільшого викидають, для виготовлення одноразового біорозкладного посуду. Саме ця ідея і поклала початок їхньому спільному стартапу — rekava.

propData.content.image
Юрій Тустановський, співзасновник rekava

24 лютого команда rekava мала заплановану зустріч із потенційним інвестором із Києва. Ми хотіли перейти з крафтового формату на серійне виробництво. Через війну комунікацію поставили на паузу, але сподіваємося на відновлення зв’язку. Ми — інноваційна компанія, тому в класичному розумінні бізнесу супершвидкої окупності тут не буде, і нам важливо, щоб наш майбутній стратегічний інвестор розумів це, а також поділяв наші цінності

Рішення про переїзд до столиці було обґрунтованим, адже там набагато більше мереж та виробництв, які продукують кавову гущу. До того ж більший ринок з погляду потенційних продажів, ніж у Сумах.

propData.content.image
Дмитро Бідюк, співзасновник rekava

Коли лабораторія опинилася в безпосередній зоні бойових дій, ми прийняли рішення переїхати у більш безпечне місце. Спочатку ми самі виїхали до Львова, а потім дистанційно шукали перевізника і того, хто зможе все зібрати та спакувати. Таким чином, ми знайшли ініціативу уряду, яка допомагає переїхати підприємствам у центр та на захід України. Ми щиро вдячні «Укрпошті» та перевізнику, які допомогли здійснити неможливе

У Львові широко розповсюджена культура кави, тому хлопці з rekava почуваються тут дуже органічно.

Сьогодні підприємство працює у крафтовому форматі. Команда продовжує вдосконалювати стакани та кришки з кавової гущі. Крім того, має чимало ідей щодо використання кавової гущі у харчовій продукції, а також альтернативного застосування стаканів із кавової гущі для нехарчового напряму.

«Для виготовлення одноразових стаканчиків у великій кількості нам потрібне доволі дороге обладнання, на яке поки що недостатньо коштів. Ми беремо участь у всіх можливих грантових програмах — як державних, так і міжнародних, шукаємо стратегічного партнера. Та допоки цього всього немає, ми вирішили не чекати, а виробляти щось важливе вже сьогодні. Шляхом пошуку та експериментів ми обрали два продукти, які плануємо виготовляти вже зараз. Це екологічні декоративні аромасвічки у біорозкладній тарі на основі кавової гущі та біорозкладні горщики для пророщування та вирощування рослин», — зазначає Юрій Тустановський.

Як би парадоксально це не звучало, але війна надала нові можливості. У rekava почали думати, чим ще можуть бути корисними для економіки України.

Біорозкладні горщики для рослин є альтернативою пластиковим, які на даний час найбільше використовуються під розсаду та вирощування рослин.

«Протягом усього часу існування проєкту, а це вже більше 2-х років, я накопичував різну сировину. Наприклад, голова ГО «Асоціація виробників амаранту і амарантової продукції» Олександр Дуда дав нам 25 кг своєї сировини. Для виготовлення посуду ми не можемо її використовувати, оскільки вона має специфічний запах та властивості, а для горщиків для рослин якраз підходить. Амарант у поєднанні з кавовою гущею дає певний ефект, що дозволяє тримати форму з ґрунтом певний час, який необхідний для пророщування розсади», — пояснює Дмитро Бідюк.

З погляду просування rekava має складнощі з горщиками, адже це сегмент В2В продажів. Наразі ведеться комунікація з польським підприємцем, який має садовий центр. Хлопці вислали йому зразки та чекають на відгук.

Тара для ароматичних свічок є здебільшого скляною або керамічною. Більшість людей після згорання свічки тару викидають, не знаходячи їй корисного застосування.

«Ми готуємося в червні-липні 2022 року виводити на ринок власні декоративні аромасвічки, відмінність яких у тому, що після догорання воску та гніту тару, що залишиться, без докорів сумління можна закопувати у ґрунт, оскільки вона швидко розкладається. Або посадити в неї рослинку і використовувати як горщик. Сподіваємося, що продукт сподобається споживачам і при цьому надасть можливість створити нові робочі місця», — додає Юрій Тустановський.

«Рідні місця асоціюються у нас із певними запахами. Вони закарбовуються в нашій пам’яті на все життя. В контексті повномасштабної війни з росією мільйони українців залишили свої домівки. Ми розробили ароматичні свічки з запахами, які асоціюються з різними містами України. Запаливши десь далеко від дому таку свічку, можна подумки повернутись у рідне місто», — запевняють засновники проєкту.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua