Кілограм равликів в супермаркеті коштує від 1050 до 1200 грн. Равлики продають магазини, де є рибні відділи, відділи морських делікатесів. Це робить вітрину привабливою.

Про це розповідає засновник ферми «Еко Улітка» Дмитро Бутенко. Там виробляють 7 видів готових равликів.

«Продаємо їх більше сотні ресторанів через Інтернет, а також в деякі мережі супермаркетів. Купують в ресторани та готелі всіх великих міст України. Равлика обчищають, відділяють хвостову частину. Філе відправляють на термічну обробку, раковину — на стерилізацію. Філе в спеціальному цеху фаршируються соусом, заморожують. Таким воно надходить у магазини», — розповідає Бутенко.

Вага фаршированого равлика — 15-30 грамів. Замороженими продають в ресторани. М'ясо равликів додають в рагу, супи, салати, паштети. Два сезони триває вирощування маточного стада равликів. Ще сезон потрібно, щоб молюски зросли до потрібного «товарного» розміру. На фермі Бутенка щомісяця вирощують 250-300 кг равликів.

«Спочатку збирався організувати кролячу ферму. На це потрібно було півмільйона гривень. Якось побачив заморожених равликів у рибному ресторані в Києві. Почав цим цікавитись, вивчати. Попросив друга-далекобійника привезти з Латвії живих равликів. З перших 50 кілограмів за три роки виростив 700. Влітку в раціон равликів входять молода зелень, трава. Підгодовуємо овочами та фруктами залежно від сезону. Щоб виробити свою технологію, витратив три роки. Зараз продаємо від 50 до 500 кілограмів равликів на місяць. Плануємо розширювати переробку до 1 тонни на місяць. Будемо поставляти равликів до Євросоюзу», — каже підприємець.

В Україні 10 равликових ферм. 90% їхньої продукції йде на експорт.

«В Україні продають замороженого равлика. За кордон — тільки живого охолодженого. Відправляють до Польщі, Литви. Там їх переробляють і везуть далі — до Франції, Німеччини. В Україні ресторани купують равликів по 150-200 гривень за кілограм. Європейці оптом платять по €1-1,5. Заморожений равлик вважається готовим продуктом. Тоді коштує дорожче. Для цього треба розробити технічні норми. В Україні їх нині немає. Немає сертифікованих ферм, тому що немає правил. Якраз їх розробляємо. Щоб їх впровадити, потрібно ще пару років», — говорить Дмитро Недвига, заступник голови асоціації «Равлики України».

Минулого року Україна продала за кордон 380 тонн равликів. Ще стільки чи й більше перевозять контрабандою.

«На равликовій фермі багато ручної праці треба. Процеси складно механізувати. Такі ферми конкурують з браконьєрами. Ті тоннами вивозять равликів в Європу. Там збір цих молюсків у природі заборонений», — говорить Недвига.

Найдорожче продають ікру равликів. 50 грамів коштують 1850 гривень. У Європі ціна за 50 грамів — від €60 до €350 залежно від виду равлика.

«Хочу урізноманітнити українську кухню. Равлики будуть з'являтися у фруктових соусів, сирах, з овочами і просто в маринаді. Хочемо розвивати гастротуризм. Будемо організовувати гастротури на базі нашої ферми», — коментує Дмитро Бутенко.

«Цього року вперше заплановані дотації на ферми з равликами і страусами. мають допомогти новим формам бізнесу розвиватися. Поки ще немає постанови Кабінету міністрів про використання цих коштів. Гроші в бюджеті тільки заплановано — близько 25 мільйонів гривень. Отримати дотацію буде важко. Велика частина піде виробникам. Що залишиться, дадуть на вирощування равликів і страусів», — говорить Дмитро Недвига.


AgroPortal.ua за матеріалами Gazeta.ua

Мультимедіа