Кілька років нескінченних дегустацій знадобилися сім’ї підприємців, щоб познайомити українського споживача з незвичайним делікатесом — грибом шіїтаке — та сформувати попит на цей продукт.

Сьогодні на фермі екзотичних грибів, що розташована у невеличкому селі Озера Київської області, вирощують до 2 тонн продукту на місяць, а весь врожай розкуповують ресторани та мережі супермаркетів по всій Україні. 

Засновники грибного господарства «Фунготерра» Лора та Андрій Савчук дуже прискіпливо ставляться до того, як виглядають гриби, відкрився капелюшок чи ні, бо вважають, що якість та вигляд продукту мають бути ідеальними. 

«Все почалося близько 6 років тому з телеканалу «Діскавері». Я переглядала програму про шіїтаке. І захотіла скуштувати ці привабливі гриби, але знайти їх в Україні було неможливо. Тому ми з чоловіком вирішили спробувати виростити їх на дачі, — розповідає пані Лора. — В той час ми якраз були в пошуках вдалої ідеї для бізнесу і з самого початку хотіли займатись чимось екзотичним. До цього моменту я працювала керівником відділу продажу, а чоловік — фінансовим директором в девелоперській компанії».

Подружжя Савчуків самотужки дослідило технологію та особливості вирощування цих грибів, адже це нова бізнес-ніша, і знайти технолога було важко.

«Вирощувати шіїтаке — дуже дорогий бізнес, адже потрібне спеціальне обладнання, яке забезпечує клімат і стерильність. Багато коштів пішло на облаштування приміщення, на утеплення. Значні витрати були на вентиляційну техніку, бо шіїтаке дуже полюбляють чисте повітря та стерильні умови. Про стимулятори росту та хімію взагалі не може бути і мови. Що чистіші повітря, вода, приміщення, то комфортніше почуваються гриби, і їм не треба тоді боротися за виживання», — розповідає Лора Савчук.

Сьогодні «Фунготерра» вирощує та реалізує шіїтаке, ерінги, енокі, герицій та дуже рідкісний гриб ji-zong. 

Всі гриби відрізняються один від одного за текстурою та за смаком. Шіїтаке має надзвичайний грибний смак та аромат. Герицій за смаком та консистенцією нагадує м'ясо курки або креветки. Енокі відрізняються ніжним та дуже тонким смаком.

На підприємстві працюють 6 осіб, крім цього, допомагають родичі та друзі Савчуків, адже збирати гриби потрібно два рази на день, вранці і ввечері. А взагалі досвідчений збирач за раз збере не більш ніж 5 кг грибів. 

Зберігаються шіїтаке та ерінги 14 діб за температури +2-6 градусів, дуже добре зберігаються при транспортуванні. А енокі, гериції та піоппіні — 10 діб.

«Наші люди люблять все новеньке та екзотичне, тому споживачі дуже добре прийняли наш продукт. У нас вже сформувалась аудиторія поціновувачів шіїтаке та ерінгів, зараз привчаємо людей до нових екзотичних смаків», — розповідає Лора.


Для довідки: шіїтаке — гриб, який росте на мертвій деревині листяних порід.  93%  шиїтаке виробляється в Китаї та Японії. 


AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua

Мультимедіа